Składniki (my zrobiliśmy x3):
-4 żaby
Marynata:
-1 łyżka ciemnego sosu sojowego
-1 łyżeczka oleju sezamowego
-1 łyżka octu ryżowego najlepiej mizkan
-1/4 łyżeczki pieprzu
-½ łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżka skrobi kukurydzianej
Wszystkie składniki wymieszać i zamarynować w nich żabie udka co najmniej 30 minut.
Do smażenia:
-3 ząbki czosnku
-Pęczek szczypioru ( białe części do smażenia, zielone na koniec do dekoracji)
-40g imbiru
Sos:
-1 łyżka jasnego sosu sojowego
-1 łyżka octu ryżowego
-1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
-1 łyżka sosu ostrygowego
-szczypta soli
-pieprz
-100ml wody
Na rozgrzanego woka wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy imbir, czosnek i szczypior, dorzucamy zamarynowane żaby, krótko obsmażamy, dolewamy sos i gotujemy przez chwilę.
Do tego polecam dodać surówkę ze świeżego ogórka, dodaje świeżości i kontrastu.
Filmik kręciliśmy w restauracji "Pod jabłoniami" w Augustowie, więc jeśli będziecie mieli okazję tam zajechać i zjeść to polecam gorąco, jedzenie jest przepyszne i z najlepszej jakości składników. I nie jest to post sponsorowany, po prostu tak uważam i to wiem, dlatego tak piszę :)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz