Sezon na jabłka w pełni, dlatego ciasto z jabłkami to podstawa. Ta pora roku zawsze kojarzy mi się z naszymi Polskimi jabłkami i wypiekami z nimi związanymi. Dlatego postanowiłam przygotować mini tarty jabłkowe. Nie dość, że wyglądają cudownie to ich rozmiar również jest bardzo wygodny i idealny do dzielenia się.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z tym przepisem :)
Składniki na 24sztuki:
kruchy spód:
-200g zimnego pokrojonego masła
-1 i 1/4 szkl. mąki
-1/4 szkl. cukru
-1/2 łyżeczki skórki z cytryny
-szczypta soli
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 żółtka jaj
-kilka łyżek bardzo zimnej wody (ok. 2 łyżki)
Do miski wrzucić mąkę i masło, rozgnieść tak aby powstały małe kawałeczki masła obtoczone mąką. Następnie należy dodać skórkę z cytryny, cukier, proszek do pieczenia i sól, wymieszać. Dodać żółtka i kilka łyżek zimnej wody, chodzi nam o uzyskanie elastycznego nie klejącego się do rąk ciasta.
Takie ciasto należy owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Wypełnienie:
-1 kg kwaśnych jabłek (ja użyłam antonówek)
-1/4 szkl. cukru
-2 łyżki mąki
-sok wyciśnięty z połówki cytryny
-2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymiesza.
Piekarnik nagrzać do 190°C.
Wyjąć ciasto z lodówki, foremki do muffinek wysmarować masłem. Ciasto rozwałkowywać do 0,5cm grubości i wykrawać koła szklanką lub foremką do ciastek. Takie kółka przekładać do foremek, wypełniać jabłkami i opcjonalnie przykrywać dodatkowym ciastem.
Piec 20 minut.
Podawać na ciepło lub zimno z lodami lub cukrem pudrem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz