środa, 19 października 2016

Pizza z burakiem



Jeśli lubicie wariacje co do smaków pizzy to pokochacie ten ! Burak nadaje jej pysznej i delikatnej słodyczy, roztopiony ser mozzarella i pomidorki koktajlowe pasują do tego jak karmel do czekolady xD. Przepyszne połączenie na najlepszym spodzie do pizzy z najpyszniejszym sosem pomidorowym.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z tym przepisem.



Składniki na 3 spody do pizzy:
-14 g suchych drożdży 
-1 i 1/2 szklanki letniej wody
-3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
-1 łyżka oliwy z oliwek 
-1 i 1/2 łyżeczki soli

Mąkę wymieszać z drożdżami i dodać resztę składników, ugnieść ciasto aż będzie elastyczne. 

Przełożyć do miski, nakryć folią spożywczą i odstawić na 1,5h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto. 

Podzielić na 3 części, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.

Przemrożone ciasto jest elastyczniejsze i się nie rwie, co jest bardzo pomocne przy rozciąganiu ciasta na pizze jeśli chcemy mieć bardzo cienki spód.


Zamrożoną kulę ciasta należy odmrozić wsadzając ją w miseczce do lodówki.

Ciasto uformować podsypując mąką. Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. 


Sos: 

-500g pomidorów z kartonika 
-2 ząbki czosnku 
-1 łyżeczka oregano
-1 łyżeczka majeranku
-sól 
-pieprz 
-łyżka cukru (opcjonalnie) 


Wszystko podgrzać w rondelku do zagotowania. 
Na ciasto wyłożyć kilka łyżek sosu i go rozprowadzić, ułożyć ser,  pokrojone w plasterki buraki i pomidorki. 
Piec w maksymalnej temperaturze  przez ok.12 minut. 



Dodatkowo:
-ser mozzarella
-2 ugotowane buraki
-pomidorki koktajlowe
-rukola

Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz