Jeśli lubicie wariacje co do smaków pizzy to pokochacie ten ! Burak nadaje jej pysznej i delikatnej słodyczy, roztopiony ser mozzarella i pomidorki koktajlowe pasują do tego jak karmel do czekolady xD. Przepyszne połączenie na najlepszym spodzie do pizzy z najpyszniejszym sosem pomidorowym.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z tym przepisem.
Składniki na 3 spody do pizzy:
-14 g suchych drożdży
-1 i 1/2 szklanki letniej wody
-3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 i 1/2 łyżeczki soli
Mąkę wymieszać z drożdżami i dodać resztę składników, ugnieść ciasto aż będzie elastyczne.
Przełożyć do miski, nakryć folią spożywczą i odstawić na 1,5h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto.
Podzielić na 3 części, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.
Przemrożone ciasto jest elastyczniejsze i się nie rwie, co jest bardzo pomocne przy rozciąganiu ciasta na pizze jeśli chcemy mieć bardzo cienki spód.
Zamrożoną kulę ciasta należy odmrozić wsadzając ją w miseczce do lodówki.
Sos:
-500g pomidorów z kartonika
-2 ząbki czosnku
-1 łyżeczka oregano
-1 łyżeczka majeranku
-sól
-pieprz
-łyżka cukru (opcjonalnie)
Wszystko podgrzać w rondelku do zagotowania.
Na ciasto wyłożyć kilka łyżek sosu i go rozprowadzić, ułożyć ser, pokrojone w plasterki buraki i pomidorki.
Piec w maksymalnej temperaturze przez ok.12 minut.
Dodatkowo:
-ser mozzarella
-2 ugotowane buraki
-pomidorki koktajlowe
-rukola
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz