Składniki na 12 sztuk:
- 500g biszkoptu --> przepis na biszkopt
- 200g serka mascarpone
- 200g czekolady
- 12 migdałów obranych ze skórki
- styropian
Biszkopt skruszyć na drobne, można do tego użyć tarki, dodać serek mascarpone i mocno ugnieść rękoma. Ciasto ma być w takiej formie, że jak mocno ściśniemy dłoń to ma wychodzić gładkie między palcami.
Z ciasta uformować kuleczki, patyczki do lizaków zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie (do tej czynności wystarczy rozpuścić 2 kostki) na głębokość ok. 1cm i wkłuć w środek biszkoptowej kuleczki.
Odstawić w zimne miejsce do całkowitego zastygnięcia czekolady.
Rozpuścić w mikrofalówce resztę czekolady, zamaczać w niej całe lizaki i delikatnie stukać patyczkiem w pojemniczek, po to aby pozbyć się nadmiaru czekolady. Wbić w styropian.
Migdały przekroić na pół i umieszczać w lizaku jako uszy.
Ja noski robiłam 3 różnymi sposobami
1) marcepanowe kuleczki maczane w czerwonym cukrze
2) serduszka do ozdabiania ciast
3) pisaki lukrowe
Ogonek:
1) marcepan (ja niektóre maczałam w kolorowych kuleczkach ozdobnych)
2)białe draże
Odstawić na kilka godzin do całkowitego wystygnięcia i markerem spożywczym rysować buźki i oczy.
Wesołego Alleluja !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz