piątek, 25 marca 2016

Cake pops - wielkanocne




Składniki na 12 sztuk:
- 500g biszkoptu --> przepis na biszkopt
- 200g serka mascarpone
- 200g czekolady
- 12 migdałów obranych ze skórki
- styropian

Biszkopt skruszyć na drobne, można do tego użyć tarki, dodać serek mascarpone i mocno ugnieść rękoma. Ciasto ma być w takiej formie, że jak mocno ściśniemy dłoń to ma wychodzić gładkie między palcami. 
Z ciasta uformować kuleczki, patyczki do lizaków zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie (do tej czynności wystarczy rozpuścić 2 kostki) na głębokość ok. 1cm i wkłuć w środek biszkoptowej kuleczki. 
Odstawić w zimne miejsce do całkowitego zastygnięcia czekolady.

Rozpuścić w mikrofalówce resztę czekolady, zamaczać w niej całe lizaki i delikatnie stukać patyczkiem w pojemniczek, po to aby pozbyć się nadmiaru czekolady. Wbić w styropian. 
Migdały przekroić na pół i umieszczać w lizaku jako uszy. 
Ja noski robiłam 3 różnymi sposobami
1) marcepanowe kuleczki maczane w czerwonym cukrze
2) serduszka do ozdabiania ciast
3) pisaki lukrowe

Ogonek:
1) marcepan (ja niektóre maczałam w kolorowych kuleczkach ozdobnych)
2)białe draże

Odstawić na kilka godzin do całkowitego wystygnięcia i markerem spożywczym rysować buźki i oczy. 

Wesołego Alleluja !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz