niedziela, 20 marca 2016
Biszkopt
Przepis na ten biszkopt jest w moim domu od zawsze, szczerze się przyznam, że nie pamiętam czy kiedykolwiek piekłam biszkopt z innego przepisu. Zawsze wychodzi idealny, dlatego go piekę. Podstawowe składniki i mamy bazę pod tort, ciasto z owocami, ciasto z kremem itd.
Składniki:
- 4 jajka (żółtka oddzielnie, białka oddzielnie)
- 1 szkl. cukru
- 1 i 1/4 szkl. mąki
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzać do 170st. C.
Białka ubić na sztywno i na koniec dodać 1/2 szkl. cukru, wymieszać.
Żółtko ubić z 1/2 szkl. cukru na gładką masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wodę. Wymieszać na tyle ile to możliwe i dodać białka. Całość dokładnie połączyć, można mikserem lub drewnianą łyżką.
Przełożyć do blaszki z papierem do pieczenia i piec 45 min - do suchego patyczka.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz