niedziela, 7 września 2014

Jabłka pod chmurką




Myślałam, że jabłka nie będą pasowały do takiego połączenia. Pasują i to bardzo dobrze. Delikatny, bardzo kruchy spód na tym gotowane jabłka na jabłkach kremowa kołderka i wszystko okryte chmurką z bezy. Lepiej się nie da !!!
Przepis zaczerpnięty z mojewypieki.com
Składniki na spód:
-100 g masła
-150 g mąki
-3 żółtka
-30 g cukru pudru
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 opakowania cukru wanilinowego

Wszystkie składniki zagnieść dokładnie w kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
Po godzinie wyjąć rozwałkować i piec w blaszce wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piec w 200ºC przez ok 15 minut - do zarumienienia.


Jabłka:
-1 kg jabłek
-4 łyżki cukru
-1 łyżeczka kwasku cytrynowego
-1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jabłka obrać, pokroić i dusić w garnku na małym ogniu przez ok 30 min. Jak jabłka będą miękkie dodać cukier, kwasek i mąkę, dokładnie wymieszać i zdjąć z palnika.
Odstawić do wystudzenia.


Beza:
-3 białka
-150 g cukru pudru
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier na koniec dodać mąkę.
Wstawić na 3 minuty na 180ºC, po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 140ºC i piec przez godzinę.

Krem:
-250 g serka mascarpone (schłodzonego)
-400 g śmietanki kremówki 36% (schłodzonej)
-4 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki włożyć do miski i ubić mikserem na sztywny krem.
Wykonanie:
Na kruchy spód wyłożyć jabłka na jabłka krem i na krem pokruszyć bezę.
Najlepiej wstawić do lodówki na noc i podawać następnego dnia. Jednak smakuje równie dobrze od razu po przygotowaniu.

Smacznego !





2 komentarze:

  1. Ojej ,piękne ciacho! Chmurka bezowa i jabłka to brzmi pysznie. :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześlicznie, leciutko wygląda <3

    OdpowiedzUsuń