środa, 28 maja 2014

Tarta z budyniem, dżemem rabarbarowym i truskawkami


Sezonowe owoce można dostać już wszędzie, dlatego dziś przepis na cudowną tartę. Słodki budyń po łączony z kwaskowatym rabarbarem i dodatkiem truskawek. Spód do tarty jest kruchy, robiłam go wiele razy i chyba znalazłam ten, który do tart będę robiła już zawsze.
Składniki na spód:
-200g zimnego masła pokrojonego w kosteczki 
-1 i 1/2 szkl. mąki-1/2 łyżeczki soli-3 łyżki cukru-3-5 łyżek zimnej wody


Piekarnik nagrzać na 180°C.Masło, mąkę, sól i cukier połączyć następnie dodawać po łyżce wody aż ciasto zacznie się kleić. Robiąc spód do tarty nie należy wyrabiać ciasta całkowicie, jak uformujemy kulę to powinno być widać małe kawałki masła, to ono nada tej delikatności naszej tarcie.Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wsadzić na 30 minut do lodówki.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Na wierzch położyć papier do pieczenia a na nim groch lub ryż, aby nie urosło.
Piec przez 1 godzinę, aż boki się zarumienią.

Budyń -----> PRZEPIS TU !

Składniki na dżem rabarbarowy:
-500g rabarbaru obranego i pokrojonego 
-1,5 szkl. cukru
-3 łyżki żelatyny
-150ml wody

Dżem przełożyć do garnka zalać 2 łyżkami wody i gotować przez 1h. Dosypać cukier i rozpuszczoną żelatyne w 150ml wrzącej wody. 
Całość odstawić do stężenia i wystygnięcia.

Przygotowanie:
Na wystudzony spód wyłożyć cały budyń, na to dżem rabarbarowi i na koniec ozdobić pokrojonymi truskawkami.
Najlepiej jak tarta spędzi noc w lodówce.

Smacznego !!


1 komentarz: