sobota, 17 maja 2014

Ciasto czekoladowe


Z okazji, iż własnie rozpoczęłam moje najdłuższe w życiu wakacje upiekłam takie właśnie ciasto. Wilgotne bardzo intensywne w smaku, ale rozpływające się w ustach. Super łatwe do przygotowania, więc nie spędzicie przy nim dużo czasu.
Składniki:
-2 szkl. mąki
-2 szkl. cukru
-3/4 szkl. kakao
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli
-1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
-1 szkl. mleka
-1/2 szkl. oliwy
-2 jajka
-1 szkl. wrzącej wody

Piekarnik nagrzać na 180°C.
Suche składniki pomieszać w misce, dodać mleko, tłuszcz i jajka. Zmiksować do połączenia i na koniec dodać wrzącą wodę. Dokładnie wymieszać.
 Masa będzie bardzo rzadka, ale taka ma być :).
Przelać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. 
Piec 30-35 minut, do suchego patyczka.

W tym czasie najlepiej zrobić krem czekoladowy

Składniki na krem:
-200g czekolady (może być mleczna lub gorzka)
-250ml śmietanki 36%

Śmietankę podgrzać i zalać nią pokruszoną czekoladę. Odstawić na 5 minut i dokładnie wymieszać, tak aby cała czekolada się rozpuściła. 
Odstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie zmiksować mikserem.

Wykonanie:
Wystudzone ciasto przekroić na pół. Przełożyć 1/5 masy, nakryć drugim blatem. Resztą kremu wysmarować całe ciasto. 

Smacznego !




1 komentarz: