piątek, 23 maja 2014

Budyń



Najpyszniejszy budyń pod słońcem, a to dlatego, że zamiast mleka użyłam śmietanki kremówki. Jest tak pysznie kremowy. Takiego nigdy nie dostaniecie z proszku, dlatego warto zrobić. Idealny jako wypełnienie do tarty (ja właśnie do tego go użyłam).
Składniki:
-5 żółtek
-1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
-1/3 szkl. cukru
-16g cukru wanilinowego
-250 ml. śmietanki 36%*
-50 ml. mleka

*jeśli nie macie pod ręką śmietanki można dodać łącznie 500ml mleka w zamian.

Żółtka, cukry i mąkę wymieszać w garnuszku, mieszając dolewać śmietankę i mleko. Postawić na ogień i podgrzewać cały czas mieszając. Jak zacznie gęstnieć szybko zmienić łyżkę na mikser, aby nie porobiły się grudki.
Budyń przełożyć do pucharków lub do miski i odstawić do ostudzenia.

Podawać z owocami, dżemem, jako wypełnienie do tarty.

Smacznego !




2 komentarze:

  1. Dziwny przepis , po co maka jeśli dałaś tyle żółtek?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja znam przepisy na budyń tylko z mąką ziemniaczaną, ale poszukam jakiegoś bez i zobaczę jak wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń