sobota, 9 listopada 2013

Chałka



Najzwyklejsza chałka w dwóch propozycjach: bez niczego i z prażonymi jabłkami w cynamonie i kruszonką.
Jest bardzo puszysta i delikatna, idealna na śniadanie lub nawet deser. Najlepsza jest od razu po upieczeniu z masełkiem lub dżemem, poemat... :) A zapach unosi się po całym domu przez długi czas.
Składniki:
-1 jajko
-3 i 1/4 szkl. mąki
-60 g cukru pudru
-4 łyżki roztopionego masła
-1 szkl. ciepłego mleka
-10 g suchych drożdży
-opakowanie cukru wanilinowego 
-1/2 łyżeczki soli

Mąkę przesiać do miski z drożdżami, zrobić dołek i wlać do niego roztrzepane jajko z mlekiem i masłem. Dodać cukier i sól. Całość wymieszać dłońmi lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrabiać aż powstanie jednolita, lepiąca się masa. Takie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie jeszcze raz wyrobić ciasto, teraz najlepiej rękoma.
Teraz są dwa sposoby w jakie można je piec:

I SPOSÓB:
Ciasto podzielić na 4 części zrolować w paski i zaplatać jak warkocza.

II SPOSÓB:
Dno keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, z ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego i układać obok siebie aż do wyłożenia całego dna (z tego przepisu wyszłyby 3 keksówki).

Tak przygotowane ciasto należy znowu przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 50 minut w ciepłe miejsce.

Jabłka na wierzchu:
-3 jabłka
-1 łyżka masła
-3 łyżeczki cynamonu
-5 łyżek cukru

Rozgrzać patelnię z masłem, wrzucić na nią obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka. Obsypać cukrem i cynamonem, wymieszać. Jabłka powinny tak się dusić przez 10-15min na najmniejszym gazie. Jak będą już miękkie należy wyłączyć gaz i poczekać aż wystygną.

Kruszonka:
-20 g masła
-4 łyżki mąki
-3 łyżki cukru

Wszystko zagnieść.

Ciasto wysmarować roztrzepanym jajkiem i jak ktoś chce wersję z jabłkami to posypać jabłkami i kruszonką po wierzchu. Wstawić do piekarnika nastawionego na 175ºC na 25-30 minut.

Smacznego !






1 komentarz: