sobota, 16 listopada 2013

Ciasto marchewkowe


Nie znam osoby której te ciasto nie smakuje, jest tak uniwersalne, że każdy je lubi. Niby dziwne połączenie, ale jakie trafione. Ja do mojego nie dodaje orzechów ani innych dodatków, sama marchewka jest zdecydowanie wystarczająca. Mięciutkie z bitą śmietaną współgra idealne. 
Składniki:
- 350 gram startej marchwi 
- 3 jajka
- 150 gram cukru pudru
- 150 gram mąki
- 15 gram proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
- szczypta soli

Nagrzać piekarnik do 180 °C. Do miski wbić jajka, dodać cukier i utrzeć. Stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Dodać olej, sól i marchew. Wymieszać. Przełożyć do blachy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą.
Piec 40 minut.

Dodatkowo:
-250ml kremówki 30/36%
-2 łyżki cukru pudru

Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i wymieszać.

Ciasto ostudzić i wierzch posmarować bitą śmietaną. Można oczywiście poozdabiać orzechami ja chciałam aby było takie fajne kolorowe :) 

Smacznego !






2 komentarze:

  1. Moje ulubione ciasto ! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite. Uwielbiam marchewkowe. Fajna dekoracja. :)

    OdpowiedzUsuń