niedziela, 24 listopada 2013

Zapiekanka ryżowa z jabłkami



Śniadanie niecodzienne, ale jakie pyszne. Najlepiej przygotować wieczorem i następnego dnia rano tylko zjeść lub zapakować w pojemniczek i wziąć ze sobą do pracy, szkoły czy gdziekolwiek się wybieracie. Soczek do tego też jest dobry i zdrowy :). Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ale jednak trzeba poczekać aż ryż się ugotuje i wszystko podpiecze.
Składniki:
-3/4 szkl. ryżu
-1/2 szkl. wody
-1 szkl. mleka
-2 jabłka
-cynamon
-cukier (może być waniliowy)
-śmietana

Ryż opłukać i wsypać do garnuszka, zalać wodą i mlekiem. Gotować 12 minut, ryż musi być gęsty i bardzo lepki. Obrać jabłka i potarkować, wrzucić na patelnię, posypać 3-4 łyżkami cukru, cynamonem i poddusić przez 10 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dnie ułożyć 1/2 ryżu, na to jabłka i znowu ryż. Wierzch wysmarować cienką warstwą śmietany, zakryć folią aluminową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 20 minut.
Po tym czasie wierzch powinien być podpieczony i lekko zarumieniony, jeśli nie to należy zdjąć folię i podpiec kolejne 5-10 minut. 

Śniadanie gotowe, podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym !
Smacznego !








1 komentarz: