czwartek, 25 lipca 2019

Sernik na zimno z białą czekoladą




Bardzo delikatny i rozpływający się w ustach sernik na spodzie z daktyli, płatków owsianych i masła orzechowego. Część składników jest "fit", więc można jeść bez większych wyrzutów sumienia. I na dodatek smakuje niebiańsko.

Składniki:
na spód:
-100g namoczonych daktyli bez pestki
-1 łyżka masła orzechowego
-60g płatków owsianych 

Wszystko zblendować na gładką masę i wyłożyć nią spód formy dociskając i wyrównując dłonią.

na masę:
-500g twarogu sernikowego z mascarpone Président
-200g jogurtu naturalnego gęstego
-1 tabliczka białej czekolady
-30g orzechów laskowych bez skórki
-2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 40ml wody
-50g odżywki białkowej (można pominąć)

Orzechy zblendować na pył. Ser twarogowy Président, jogurt i odżywkę zmiksować na gładką masę dodać orzechy oraz rozpuszczoną białą czekoladę i żelatynę. Blendować do połączenia składników (nie za długo, żeby zbytnio nie napowietrzyć masy) i przelać na przygotowany wcześniej spód. 

Ozdobić rozpuszczoną mleczną czekoladą i cukierkami lub kawałkami czekolady.

Smacznego!








Tajemnice doskonałego sernika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz