niedziela, 12 sierpnia 2018

Pierożki na parze z mozzarellą i szpinakiem



Delikatne ciasto wprost rozpuszcza się w buzi, połączenie szpinaku i sera jest nieprzypadkowe, ale z mozzarellą mogę śmiało powiedzieć, że pasuje mi najbardziej. Ser pod wpływem pary rozpuszcza się i podczas wgryzania się w pierożek delikatnie się ciągnie. Gotowane na parze smakują o wiele lepiej niż standardowe z wody. 

Składniki na 20 pierożków:
Na ciasto:
-1 szklanka mąki pszennej
-1/2 szklanki wrzątku
-2 łyżki oliwy
-szczypta soli
-2 łyżki spiruliny

Mąkę wymieszać z solą i spiruliną, zalać wrzątkiem i wymieszać łyżką. Dodać oliwę i ugnieść. Ciasto przed wałkowaniem wsadzić do lodówki na godzinę.


Na farsz:
-500g szpinaku mrożonego
-100g mozzarelli Galbani
-1łyżeczka soli
-1/2 łyżeczki pieprzu
-2 ząbki czosnku drobno posiekane 

Szpinak rozpuścić w garnuszku, dodać przyprawy i na koniec mozzarellę. 

Ciasto cienko wałkować, wycinać z niego okręgi i zlepiać pierożki. 
Gotować w bambusowym parniku na garnku z wodą przez 8 minut.

Podawać z sosem sojowym.

Smacznego !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz