sobota, 21 października 2017

Chlebek bananowy - bezmączny i bezjajeczny



Jeśli macie wolne 15 minut, to wykorzystajcie je we właściwy sposób i upieczcie najwilgotniejszy chlebek bananowy bez dodatku mąki i jajek. Coś pysznego !

Składniki na keksówkę:
-3 dojrzałe i miękkie banany
-2 jajka z siemienia lnianego (patrz dół)
-2 szklanki zmielonych na pył płatków żytnich (jeśli nie zmielą się dokładnie chlebek będzie miał twarde kawałki, które po nocy zmiękną, ale lepiej aby zmielić dobrze płatki)
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1 łyżka oleju rzepakowego
-2 łyżeczki cynamonu
-1 łyżeczka gałki muszkatołowej
-1 szklanka rozdrobnionych orzechów
-3 łyżki miodu

Jak przygotować jajka z siemienia lnianego:
1 jajko = 1 łyżka siemienia lnianego zalana 2 i 1/2 łyżkami wrzątku. Odstawić na bok na 5 minut aby spęczniało.

Piekarnik nagrzać na 180*C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki wsypać do miski, zblendować blenderem, przelać do keksówki i piec 30 minut.

Po tym czasie wystudzić i jeść !

Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz