sobota, 13 grudnia 2014

Kopiec kreta

Jedno z tych ciast, które jest tak łatwe że aż przyjemnie. Robiąc je zastanawiałam się po co ludzie kupują "gotowce" z pudełka. Rozerwanie wszystkich torebek po kolei zajmuje tyle samo czasu co samodzielne odmierzenie ilości danych składników.
Zdjęcia są słabe, ponieważ robione telefonem i to na szybkości ;).


Składniki:
-2 szkl. mąki
-4 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli
-100 g masła
-1/2 szkl. cukru
-200 g jogurtu
-2/3 szkl. mleka


Masło rozpuścić w garnuszku, resztę składników wymieszać w misce i dolać przestudzone masło. Całość zmiksować mikserem. Jeśli zauważycie, że jest zbyt gęste należy dolać trochę więcej mleka.
Przełożyć do okrągłej formy 22 cm, wysmarowanej masłem i posypanej kakao lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 45 minut w 180ºC - do suchego patyczka.
Po tym czasie wyjąć ciasto i przestudzić. Nożem wyciąć koło zostawiając 2 cm z brzegów i uważając aby nie przeciąć spodu. Łyżką wygrzebać ciasto ze środka i przełożyć do miski.


Wypełnienie:
-3 banany
-sok z cytryny
-500 ml śmietanki 30/36 %
-1 śmietan fix
-4-5 łyżek cukru pudru
-100 g gorzkiej czekolady (pokrojonej na malutkie kawałki)
Śmietankę ubić z fixem na sztywno, dodać cukier. Wsypać czekoladę i wymieszać łyżką.
Banany obrać i delikatnie skropić sokiem z cytryny aby nie zrobiły się ciemne.


Wykonanie:
Na spód ciasta wyłożyć banany, na nie kremówkę. Całość obsypać rozdrobnionymi kawałkami ciasta wyjętego ze środka.
Smacznego !!!




2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam tego ciasta, ani w wersji z mieszanek ani domowej. Chyba czas podjąć wyzwanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super. Z pewnością pyszne.
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń