poniedziałek, 9 grudnia 2013

Piernik świąteczny


Ciasto obowiązkowe podczas świąt. Sam zapach podczas pieczenia sprawia, że atmosfera staje się taka inna, rodzinna. Piernik w smaku jest bardzo delikatny i piernikowy. Przepis ten znalazłam kiedyś w zeszycie mamy, więc mogę powiedzieć, że jest sprawdzony i bardzo smaczny.
Składniki:
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 niepełne szklanki mąki
- 4 jajka
- 1/2 masła (100 g)
- opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
- 1 łyżka kakao (ja dałam pół szklanki i odjęłam pół szklanki mąki)
- 1 łyżeczka cynamonu
- można dać bakalie, czekoladę połamaną lub to i to

Miód, masło, cukier i przyprawę do piernika zagotować w garnuszku i ostudzić. Mąkę przesiać z sodą i kakaem. Do ochłodzonej masy dodać żółtka, mleko, mąkę i bakalie (jeśli ktoś daje), ciągle mieszając. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do reszty masy. Wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w 170 °C przez ok. 1 godzinę, do suchego patyczka.

Smacznego !


2 komentarze:

  1. Obowiązek świąteczny bez dwóch zdań ! Ach ale nie mogę doczekać się świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny piernik. Uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń