sobota, 21 grudnia 2013

Kruche babeczki z nadzieniem



Wszędzie pełno pierniczków, dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na kruche babeczki z nadzieniem. Ja użyłam dżemu jako nadzienie, ale można je oczywiście zastąpić marmoladą, karmelem. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na zagniecenie ciasta kruchego, można kupić gotowe.
Składniki na 12 sztuk:
-100g mąki
-50g masła-szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść w kulę, aż nie będzie grudek ani kawałków masła. Wsadzić do lodówki na 30 minut.
Dodatkowo:
-dżem/marmolada


Nastawić piekarnik na 180 stopni C.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wycinać koła za pomocą szklanki. Formę do muffinek wysmarować masłem i do każdej wkładać po krążku ciasta, dociskając delikatnie palcami do dna. Na to wyłożyć łyżeczkę dżemu i na wierzch wyciętą gwiazdkę. 
Piec 20 minut.
Ostudzić na kratce i przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Smacznego!


2 komentarze:

  1. najprostsze, a zarazem najlepsze :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne babeczki. A jak tu u Ciebie ślicznie, świątecznie. Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń