wtorek, 3 grudnia 2013

Ciasteczka kruche z nadzieniem


Najcudowniejszy okres roku już nadszedł. Czas w którym można piec wszelkiego rodzaju ciasta, ciasteczka, pierniczki itd. Podczas tego miesiąca postaram się dodawać częściej przepisy ze względu na osoby które w ciągu roku nie udzielają się za często w kuchni będą chciały/musiały pomagać. Aby pieczenie było dla wszystkich tak przyjemne jak dla mnie będzie świątecznie i ciekawie :). 
Dzisiaj pierwszy "świąteczny" przepis. Gwiazdki jakoś zawsze przypominają mi zimę, święta i to właśnie dlatego powstały takie ciasteczka. Zwykłe kruche ciasto w którego środku znajduje się dżem. Bardzooo proste, wiec bez obawy!. 
Składniki na blachę ciasteczek:
-100g mąki
-50g masła-szczypta soli-3-4 łyżki zimnej wody-cukier do posypania

Wszystkie składniki zagnieść w kulę, aż nie będzie grudek ani kawałków masła. Wsadzić do lodówki na 30 minut.

Dodatkowo:
-jajko
-dżem/marmolada

Nagrzać piekarnik do 180°C.Po tym czasie wyjąć ciasto rozwałkować cienko na blacie oprószonym mąką. Wycinać szklanką koła.
Jajko roztrzepać w miseczce.
Wziąć jedno koło, wyłożyć na nie 1/3 łyżeczki dżemu. Drugie kolo wysmarować jajkiem i przykryć wysmarowaną stroną na pierwsze koło z dżemem. Zlepić boki paluszkami tak aby się za bardzo nie rozlepiło w czasie pieczenia.Z tego zlepionego koła wyciąć foremką w kształcie gwiazdki* nasze ostateczne ciasteczko.
Postępować tak z każdym kolejnym.
*nie musi to być koniecznie kształt gwiazdki, może być każdy inny
Wyłożyć gotowe ciasteczka na blaszce z papierem do pieczenia. Każde wysmarować jajkiem i posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut, do zarumienienia. Dżem pewnie będzie trochę wypływał, ale nie ma się co martwić.
Wyjąć, ostudzić i jeść.
Smacznego !!




3 komentarze: