wtorek, 28 lipca 2015

Tarta czekoladowa z owocami


Tarta czekoladowa, niby banalne ale nie w tym wypadku. W tej tarcie jest ukryta jedna warstwa – zmrożony banan zblendowany z ciasteczkami kakaowymi. Na tym jest czekoladowy ganache i na przełamanie słodkości owoce. Czekolada i owoce jak wiadomo jest jednym z lepszych połączeń i tym razem spisało się na medal. Ciasto kruche jest idealnie chrupiące i trzyma wszystko w całości. Oczywiście bez pomocy mojego ukochanego nie dałabym rady!

Składniki na kruche:
-1 i ½ szkl. mąki pszennej
-1 jajko
-3 łyżki cukru
-125g masła
-2 łyżki zimnej wody
-szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30min.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
Formę wysmarować tłuszczem i obsypać delikatnie mąką, ciasto rozwałkować na ok. 3mm grubości i przełożyć do formy. Widelcem porobić dziurki na całym cieście. Na wierzch wyłożyć papier do pieczenia a na nim umieścić ryż/kulki ceramiczne/fasole lub coś podobnego. Wstawić do piekarnika na 15 minut i po tym czasie zabrać papier do pieczenia z obciążeniem.
Do resztek które mi zostały z ciasta dodałam trochę kakao i upiekłam. Przydadzą się później.

Czekoladowy ganache:
-330ml śmietanki 36%
-200g czekolady ( u mnie pół na pół gorzka z mleczną)

Zagotować śmietankę, zdjąć z palnika po pojawieniu się kilku pierwszych pęcherzyków, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Wstawić do lodówki na ok 1h.

Banan i ciasteczka:
-resztki upieczonego ciasta z kakao
-3 banany (mogą być zmrożone lub nie)

Należy zblendować banany z ciastem na gładką masę.
Na kruche ciasto umieścić banany z ciasteczkami, na to czekoladowy ganache i ozdobić owocami.
Całość najlepiej schłodzić przez noc w lodówce, u mnie jakoś od razu po ułożeniu ostatniej maliny ciasto zostało pokrojone :P

Smacznego !



3 komentarze: