sobota, 31 stycznia 2015

Sałatka z szynką parmeńską


Fani sałatek będą w niebie. Na dodatek ta sałatka jest bardzo wypełniająca i spokojnie można zjeść ją na lunch, obiad albo kolację. Uwielbiam wszystkie składniki oddzielnie, ale połączone razem smakują o niebo lepiej. 
To jest jedna z moich propozycji na walentynkową kolację <3.
Składniki:
-liście świeżego szpinaku
-ser mozzarella
-2 pomidory
-oliwki
-suszone pomidowy
-miękkie awokado
-granat
-szynka parmeńska
-pestki słonecznika, orzechy pistacji i ziemne (wszystko podprażone na patelni)
-sok z cytryny

Szpinak umyć, przełożyć do miski. Pomidory zalać wrzątkiem i po ok 1-2 minutach wyjąć. Robimy to po to aby można było łatwo zdjąć z nich skórkę. Zdejmujemy skórkę i kroimy. Mozzarelle, suszone pomidory, oliwki i awokado również kroimy na mniejsze kawałki. Awokado skropić delikatnie sokiem z cytryny, aby nie zrobiło się czarne. 
Wszystkie składniki wrzucamy do szpinaku, wierzch obsypujemy granatem, pestkami i orzechami. Można również oblać wszystko oliwą w której znajdują się suszone pomidory lub po prostu oliwą z oliwek. Posolić i popieprzyć do smaku.

Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz