sobota, 5 kwietnia 2014

Tort chałwowy



Składniki na biszkopt o średnicy 22 cm:
-5 jajek
-3/4 szklanki cukru
-1/2 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-1/4 szklanki kakao

Mąki i kakao przesiać przez sitko.
Białka oddzielić i ubić, dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać pojedynczo żółtka, ciągle ubijając. Dodać mieszaninę mąk i kakao, wymieszać na niskich obrotach.
Tortownice wysmarować masłem i obsypać mąką.
 Przelać ciasto i wstawić do piekarnika na 170ºC na 35 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia, jak już całkowicie wystygnie biszkopt należy przeciąć na 3 równe blaty.

Składniki na masę chałwową:
-250 g masła w temperaturze pokojowej
-350 g chałwy (najlepiej bez bakalii)
-łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masło ubić na gładką masę i do tego dodać pokruszoną chałwę, całość zmiksować. 
Wstawić do lodówki na ok. godzinę aby stężał.

Do przełożenia:
-pół słoika dżemu wiśniowego
-1 łyżka kakao

Dżem wymieszać z kakao.

Do nasączenia:
-100ml likieru kawowego
-100ml mocnej czarnej herbaty

Likier i herbatę połączyć ze sobą w miseczce. 

Do dekoracji:
-szklanka orzechów drobno posiekanych.
-100 gram chałwy pokruszonej

Wykonanie:
Pierwszy blat położyć na paterze, nasączyć 1/3 mieszanki likieru i herbaty. Na wierzch wyłożyć 1/3 masy chałwowej, przykryć drugim blatem, nasączyć. Na ten blat wyłożyć dżem i na nim położyć trzeci blat. Ostatni biszkopt również nasączyć. Całą masę chałwową rozprowadzić dokładnie po wierzchu i bokach. Boki obsypać chałwą, a wierzch orzechami.
Taki tort odstawić w zimne miejsce na 3-4 godziny przed podaniem, najlepiej na noc.

Smacznego !





2 komentarze: