sobota, 19 października 2013

Poduszeczki z budyniem i karmelizowanymi orzeszkami


Deser w postaci przekąski, tak na prawdę mozna powiedzieć, że jest on podany "na gotowo" wystarczy tylko połączyć wszystko razem. Czasami trzeba sobie ułatwić życie właśnie w taki najprostszy sposób. Nie znaczy to że jest gorszy od tego co robimy od początku do końca samodzielnie. Edytując zdjęcia zwróciłam uwagę, że nawet jest on w kolorach takich co drzewa za oknami - jesieni. Jest to mój własny autorski przepis na który wpadłam podczas... pisania pracy z polskiego. Ciasto francuskie, budyń i karmelizowane orzechy.
Składniki:
-gotowa rolka ciasta francuskiego
-torebka budyniu śmietankowego
-50g orzechów ziemnych
-3 łyżki cukru

Z ciasta francuskiego wykroić kawałki w kształcie koła za pomocą szklanki lub większej okrągłej foremki. Formę do muffinek wysmarować masłem i do każdego otworu wkładać po jednym kawałku i dociskać delikatnie palcami do dna. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopniC na 15 minut.
W tym czasie zrobić budyń zgodnie ze wskazówkami na odwrocie torebki i odstawić do ostygnięcia.
W czasie kiedy budyń stygnie a ciasto wciąż sie piecze, należy pokroić orzeszki na małe kawałeczki. Patelnię postawić na gaz, wsypać na nią cukier i poczekać aż zacznie sie karmelizować (trzeba bardzo uważać aby cukier sie nie przypalił), następnie wsypać orzeszki i mieszać delikatnie aż cukier osadzi sie na orzeszkach. Przesypać wszystko na papier do pieczenia i odstawić.
Jak juz wszystko będzie w temperaturze pokojowej zabieramy sie za łączenie wszystkiego w jedną całość.
Na ciasto francuskie wykładamy łyżeczką budyń lub wciskamy go szprycą cukiernicza do środka, następnie obsypujemy orzeszkami i gotowe !
Smacznego!



3 komentarze: