piątek, 1 marca 2013

Biscotti


Biscotti z migdałami i żurawiną, włoskie ciasteczka w smaku przypominają sucharki tylko z odatkiem orzechów i suszonych owoców. Idealnie pasują do herbaty lub kawy. Plusem tych ciasteczek jest to, że można przechowywać je bardzo długo w pudełeczku, ponieważ i tak są suche.
Składniki na 15:
-1 jajko
-1 szklanka mąki pszennej
-90g cukru pudru
-garść żurawiny suszonej lub innych suszonych owoców
-pół szklanki obranych migdałów w całości (aby je obrać należy zalać migdały wrzątkiem i zostawić na 5-10 min, po tym czasie skórka sama będzie odchodziła)
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajko zmiksować z cukrem pudrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodać żurawinę, migdały i jeszcze raz zmiksować.
Ręce obsypać w mące, ciasto wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia wysypaną mąką, uformować z ciasta chlebek i lekko go przyklepać do blachy.
Piec w 180°C przez 25 minut.
Po tym czasie wyjąć i wystudzić.
Następnie pokroić na centymetrowe "kromki" i położyć ponownie na blaszce na jednej stronie, piec je przez 7 minut w 180°C po tym czasie przewrócić wszystkie na drugi bok i piec kolejne 7 minut.
Można polać czekoladą lub zamaczać połowę w czekoladzie. Ja zostawiłam już takie "zwykłe".


























Smacznego :)

1 komentarz: