Ciasto do pizzy nie jest takie trudne jakby mogło się wydawać. Wystarczy dobrać dobre proporcje składników i wszystko wymieszać. Od czasu kiedy po raz pierwszy zrobiłam ciasto z tego przepisu, nie miałam potrzeby go zmieniać i teraz robię tylko takie. Najlepsza rada jaką "sprzedał" mi mój chłopak to zamrozić gotowe już ciasto i dopiero po odmrożeniu robić pizzę.
Przemnożone ciasto jest bardziej elastyczne i jakieś takie lepsze. Dlatego polecam robić ten przepis z podwójnej ilości składników, zamrozić i miec zawsze kilka kulek w lodówce.
Składniki na 3 spody:
-12 g suchych drożdży -1 i 1/2 szklanki letniej wody
-3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 i 1/2 łyżeczki soli
Mąkę i drożdże wymieszać i dodać resztę składników, ugnieść ciasto aż będzie elastyczne.
Przełożyć do czystej miski nakryć folią spożywczą i zostawić na 1,5h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto.
Podzielić na 3 części.
Ciasto uformować na blaszce w kształcie okręgu.
Sos:
-pomidory z kartonika
-ząbek czosnku
-oregano
-majeranek
-sól
-pieprz
-łyżka cukru
Wszystko podgrzać do zagotowania.
Na ciasto wyłożyć kilka łyżek sosu i rozprowadzić.
Na wierzch układać swoje ulubione składniki do pizzy.
Piec w maksymalnej temperaturze z termoobiegiem przez 10-12 minut.
Z tego ciasta mozna rownież zrobic calzone
No i to jest dobra pizza!
OdpowiedzUsuń