Jeśli lubicie czekoladę i masło orzechowe tak samo jak ja,
to właśnie trafiliście na właściwy przepis. Połączenie gorzkiej czekolady,
masła orzechowego, miodu i płatków owsianych daje nam najpyszniejsze
(bezmięsne) śniadanie z możliwych. Jest to wspaniała alternatywa na śniadanie
lub nawet chrupanie w pracy/szkole/przed telewizorem. Zdecydowanie zdrowszy
zamiennik wszystkich granoli ze sklepu. Przeczytajcie sobie skład granoli
sklepowej, zazwyczaj na drugim miejscu jest cukier albo gorzej syrop glukozowo-fruktozowy.
Dlatego zachęcam Was do przygotowywania takich rzeczy w
domu, w taki sposób będziecie wiedzieli co jecie.
Składniki:
-300g płatków górskich
-100g posiekanej gorzkiej czekolady 70%*
-3 łyżki miodu
-3 łyżki masła orzechowego - zmielone orzeszki z solą za pomocą blendera
*jeśli już ma być zdrowo to niech czekolada też będzie lepsza gatunkowo
Piekarnik nastawić na 180°C.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak aby nie było
kulek masła orzechowego.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na to wyłożyć naszą
granolę.
Wstawić do piekarnika i mieszać co 5 minut. Ta czynność jest
bardzo ważna, po to aby cała granola równo się upiekła.
Po 20-25 minutach (4-5 mieszaniach) wyjąć granolę i
ostudzić.
Po ostudzeniu przesypać do pojemniczka lub słoika.
Smacznego !
Uwielbiam domowe granole! Twój pomysł kusi mnie ogromnie :)
OdpowiedzUsuńa czekolada w piekarniku się nie rozpuści ?
OdpowiedzUsuńRozpuści i dzięki temu każdy płatek owsiany będzie nią częściowo pokryty. Nie ma w niej żadnych suchych płatków i to jest takie cudowne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam granolę, mniam! Świetny pomysł z masłem orzechowym. Do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuń