Tarta grzechu warta ? Ta zdecydowanie taką jest, Nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych aby ją przygotować. Kilka składników i możemy się cieszyć jej słodkością i super, mega cienkim migdałowym spodem.
Składniki na kruchy spód:
-150g mąki
-50g płatków migdałowych (lekko posiekanych)
-30g cukru pudru
-100g zimnego pokrojonego masła
-1 jajko
-szczypta soli
Wszystkie składniki ugnieść ręką i jak ciasto będzie zbite w kule wsadzić do lodówki na 30 minut.
W tym czasie jak chłodzi się ciasto przygotować wypełnienie czekoladowe.
składniki:
-300g smietanki 36%
-200g czarnej czekolady pokrojonej
Smietankę podgrzać w garnuszku, jak zacznie się gotować wyłączyć gaz. Do gorącej kremówki wsypać czekoladę i dokładnie wymieszać aż wszystko się rozpuści.
Odstawić do wystygnięcia. Taka masa może spędzić nawet noc w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 200ºC.
Przygotować formę, wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.
Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blatem na ok 0,5cm. Wyłożyć formę i ponakłuwać widelcem. Na wierzch wyłożyć papier do pieczenia a na nim położyć fasolę. Wstawić do piekarnika na 30 minut.
Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
Masę czekoladową ubić mikserem.
Ubitą masę wykładać na ostudzony spód.
Najlepiej jak tarta zrobiona jest dzień przed podaniem, aby kruche mogło przejść masą czekoladową.
Smacznego !!!