piątek, 28 lutego 2014
Biszkopt przełożony dżemem i nutellą
Składniki:
-3 białka
-75 g cukru pudru
-50 g mąk
i-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodać cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia wszystkich składników. Przełożyć do formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170stopni C na 25 minut.
Tak upieczony biszkopt wyjąć i przestudzić na kratce.
Biszkopt przeciąć na 3 blaty.
Dodatkowo:
-dżem śliwkowy
-nutella
-woda z cytryną
-kakao do ozdoby
Nasączyć pierwszy blat wodą z cytryną i wysmarować dżemem śliwkowym, położyć na to drugi i również nasączyć. Ten wysmarować nutellą i przykryć ostatnim. Całość posypać kakao.
Smacznego !
sobota, 22 lutego 2014
Granola
Filmik:
Granola to nic innego jak płatki owsiane zmieszane z suszonymi owocami i orzechami. Całość zlepiona jest miodem i podpieczona. Ja osobiście jestem zwolenniczką zdrowego jedzenia i najchętniej bez cukru. Dlatego ta granola jest idealna, trudno znaleźć na rynku granolę bez cukru. Oryginalny przepis ma w sobie cukier brązowy, jednak ja się nie skusiłam i użyłam tylko miodu. Zapach podczas pieczenia jest nieziemski i unosi się po całym domu.
Składniki:
-2 szkl. płatków owsianych
-1/2 szkl. otrębów
-1/2 szkl. amarantusa
-1/2 szkl. migdałów
-1/2 szkl. żurawiny
-1/4 szkl. pestek słonecznika
-2 łyżki wiórek kokosowych
-4 łyżki miodu
Migdały i żurawinę pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w misce, wlać miód i wymieszać dokładnie.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pec w 170C przez 20 minut. Po 10 minutach należy przemieszać płatki, aby podpiekły się równomiernie. Można zostawić w piekarniku do przestudzenia.
Przechowywać w szklanym lub metalowym pojemniczku.
Smacznego !
piątek, 14 lutego 2014
Tort bezowy z mascarpone
Składniki na 2 blaty bezowe:
-5 białek
-300 g cukru pudru
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka soku z cytryny
Nagrzać piekarnik na 180 °C.Przygotować dwie blacyę, wysmarować je masłem i na to położyć papier do pieczenia, masło jest po to aby papier się nie ruszał. Odrysować koło od tortownicy u mnie 24 cm. Białka ubić na sztywną pianę, następnie po łyżce dodawać cukier, piana będzie lśniła. Na sam koniec dodać sok z cytryny i mąkę. Wszystko wymieszać. Masę podzielić na pól i wyłożyć na dwie blachy po równo na przygotowany wcześniej papier do pieczenia i uformować z białek okrąg. Wstawić do piekarnika jedno nad drugim i po 5 minutach zmienić temperaturę na 140 °C. Piec w takiej temperaturze przez 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić, z wierzchu powinna powstać skorupa.
Dodatkowo:
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki 36%
- 3/4 szkl. cukru pudru
- dżem wiśniowy
Śmietankę ubić na sztywno, w oddzielnej misce zmiksować mascarpone z cukrem i do tego dodawać łyżką ubitą śmietankę. Połączyć delikatnie za pomocą szpatułki lub łyżki.
Blat bezowy położyć na paterze przełożyć 1/2 masy mascarpone, na to położyć drugi blat i na wierzch wyłożyć resztę masy. Wierzch ozdobić dżemem wiśniowym. Opcjonalnie można polać jeszcze roztopioną czekoladą.
Smacznego !
niedziela, 9 lutego 2014
Żelki domowej roboty z posypką słodko-kwaśną
Kto nie lubi żelek ??? Ja nie znam takiej osoby, dlatego przygotowałam dla Was idealny prezent walentynkowy. Żelki w kształcie serduszek !!! Co jak co, ale nikt się nie oprze żelkom zrobionym w domu.
Smak zależy od tego jaką galaretkę wybierzecie, teraz w sklepach jest ich multum i wszystkie w innych kolorach, więc macie w czym wybierać.
Ważne tu są ilości składników, bo jak dodacie za dużo wody to będą się rozłaziły, jak za mało to będą zbyt twarde. Pilnujcie tego!
Najlepszą formą jest forma specjalna do żelek, ale kto ma w domu formę do żelek ? Ja na pewno nie, więc użyłam formy silikonowej do kostek lodu. Ważne aby to była forma silikonowa, która się wygina bo przy wyciąganiu jest to bardzo pomocne.
Składniki na jedną formę:
-1/3 szkl. wody
-85 g galaretki smakowej
-10 g żelatyny
Wodę wlać do garnuszka, wsypać żelatynę tak aby znajdowała się na całej powierzchni, następnie wsypać wolno galaretkę, też tak aby była równomiernie zamoczona w wodzie. Jeśli sypnęło się wam za szybko w jedno miejsce, należy pomieszać garnuszkiem aby całość była pod wodą.
Odstawić na 10 minut.
Po tym czasie wstawić na mały palnik i podgrzewać mieszając aż wszystko się rozpuści. Taką mieszaninę przelewać do formy silikonowej. odstawić do lodówki na 2-3h.
Posypka:
-3 łyżki cukru
-1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Cukier pomieszać z kwaskiem cytrynowym, jeśli będzie za kwaśne dodać cukru, jeśli za słodkie - kwasku.
Gotowe żelki obtaczać w posypce i gotowe !!
Smacznego !!
poniedziałek, 3 lutego 2014
Czekolada z precelkami
Składniki:
-czekolada (od was zależy jaką chcecie mleczna, biała lub gorzka)
-precelki
Przygotować blachę z wyłożonym papierem do pieczenia.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać na blachę, ozdobić precelkami (możecie oczywiście czymś innym). Wstawić do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie wyjąć pokroić nożem na mniejsze kawałki i ładnie zapakować lub wyłożyć na talerzyk.
Smacznego !
Subskrybuj:
Posty (Atom)