piątek, 27 września 2019
Kurczak curry z makaronem i suszonymi pomidorami
Ekspresowy obiad dla tych co nie mają czasu spędzać w kuchni godzin. Ja osobiście uwielbiam stać w kuchni godzinami, jednak czasami też nie mam na to czasu, dlatego często robię obiady w 15 minut.
Składniki:
-1 filet z piersi kurczaka
-2/3 puszki mleczka kokosowego
-6 pomidorów suszonych z oleju
-3 łyżeczki przyprawy curry
-1/2 łyżeczka soli
-1/2 łyżeczka pieprzu
-150g makaronu pełne ziarno Lubella
Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, zalać mleczkiem kokosowym, przyprawami dodać pokrojone w paski suszone pomidory i 2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami i najlepiej odstawić na noc, jeśli nie macie tyle czasu to zamieszać i przełożyć na rozgrzaną patelnię.
W tym czasie wstawić makaron do gotowania według zaleceń na opakowaniu.
Smażyć kurczaka z każdej strony po ok 7-8 minut.
Makaron odcedzić i przełożyć do patelni z kurczakiem i podsmażyć tak jeszcze 2-3 minuty.
I w sumie tyle, obiad gotowy można jeść :).
Danie podawać gorące.
Smacznego !
niedziela, 4 sierpnia 2019
Fit Sernik Snickers
Takiego sernika jeszcze nie było, smakuje jak batonik Snickers i w dodatku jest w wersji Fit !
Składniki:
Spód:
-100g ciasteczek
-3 łyżki oleju kokosowego
Ciasteczka dokładnie zmielić, dodać rozpuszczony olej kokosowy, wymieszać i wyłożyć nim dno blaszki. Mocno docisnąć dłonią.
Masa:
-250g twarogu sernikowego z mascarpone Président
-250g twarogu białego chudego
-50g odżywki białkowej o smaku masła orzechowego
-2 łyżki masła orzechowego
-2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50ml wody
-1 łyżka ksylitolu
Wszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym i dokładnie zblendować na gładką masę.
Wylać na spód i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy czekoladowej.
Masa czekoladowa:
-100g daktyli (wcześniej namoczonych)
-50g kakao
-200g jogurtu naturalnego
-1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 50ml wody
Dodatkowo:
-50g orzechów ziemnych podprażonych
Wszystko zmiksować do połączenia i przelać na masę serową. Wierzch posypać orzeszkami i delikatnie posolić.
Schłodzić przez 3-4 godziny.
Smacznego !
czwartek, 25 lipca 2019
Sernik na zimno z białą czekoladą
Bardzo delikatny i rozpływający się w ustach sernik na spodzie z daktyli, płatków owsianych i masła orzechowego. Część składników jest "fit", więc można jeść bez większych wyrzutów sumienia. I na dodatek smakuje niebiańsko.
Składniki:
na spód:
-100g namoczonych daktyli bez pestki
-1 łyżka masła orzechowego
-60g płatków owsianych
Wszystko zblendować na gładką masę i wyłożyć nią spód formy dociskając i wyrównując dłonią.
na masę:
-500g twarogu sernikowego z mascarpone Président
-200g jogurtu naturalnego gęstego
-1 tabliczka białej czekolady
-30g orzechów laskowych bez skórki
-2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 40ml wody
-50g odżywki białkowej (można pominąć)
Orzechy zblendować na pył. Ser twarogowy Président, jogurt i odżywkę zmiksować na gładką masę dodać orzechy oraz rozpuszczoną białą czekoladę i żelatynę. Blendować do połączenia składników (nie za długo, żeby zbytnio nie napowietrzyć masy) i przelać na przygotowany wcześniej spód.
Ozdobić rozpuszczoną mleczną czekoladą i cukierkami lub kawałkami czekolady.
Smacznego!
środa, 10 lipca 2019
Najdelikatniejsze bułeczki śniadaniowe
Nigdy w życiu nie zrobiłam delikatniejszych, bardziej puszystych i pysznych bułeczek. Wydaję mi się, że tą delikatność dała margaryna, którą dodałam do ciasta.
Wypełnienie jest jak najbardziej dowolne, ja do moich dałam domowy dżem z czarnej porzeczki, prażone jabłka i nutellę.
Składniki na 24 bułeczki:
-szklanka letniego mleka
-110 g margaryny Śniadaniowej, roztopionej
-1/3 szklanki cukru
-2 duże jajka
-50 g drożdży świeżych
-1/4 łyżeczki soli
-3 i 1/2 szklanki mąki
Do letniego mleka dodać masło, cukier, roztrzepane jajka, wymieszać.
Mąkę pszenną wymieszać z drożdżami (zrobić najpierw rozczyn) dodać sól, następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać mąki. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić.
Z ciasta zrobić 24 kulki które należy nadziewać wybranym nadzieniem i zlepiać tak aby podczas pieczenia się nie rozkleiły. Układać zlepieniem do dołu. Przed pieczeniem posmarować rozbitym jajkiem.
wtorek, 9 lipca 2019
Śniadaniowa Shakshuka
Shakshuka jest jednym z moich ulubionych śniada, dlatego że bazą są pomidory, cebula i papryka a z dodatkami można szaleć wedle uznania. W mojej koniecznie musi znaleźć się awokado oraz pieczywko z margaryną Śniadaniową.
Składniki na 1 porcję:
-1 pomidor
-1/3 czerwonej papryki
-1/2 cebuli
-1/4 awokado
-1 jajko
-olej
-margaryna Śniadaniowa
-pieczywo
-sól
-pieprz
Na patelni z olejem podsmażyć cebulkę do cebulki dodać paprykę i również smażyć do miękkości. Na koniec dodać pokrojonego drobno pomidora, sól, pieprz i dusić aż wszystkie warzywa będą się "rozpływały". Na koniec wbić na wierzch jajko, nakryć patelnię przykrywką i zmniejszyć moc palnika. Gdy białko się zetnie, a żółtko będzie płynne w środku zdjąć z ognia.
Na ciepłe warzywa wkroić awokado, kromkę pieczywa posmarować margaryną i posypać szczypiorkiem. Jeść ciepłe.
Smacznego !
Subskrybuj:
Posty (Atom)