Klasyczne danie prosto z Sycylii, smażone ryżowe kulki wypełnione pyszną mozzarella, można podawać z przeróżnymi sosami, ja podałam klasycznie z sosem pomidorowym.
Najlepiej jeść od razu po usmażeniu. kiedy są ciepłe i mozzarella w środku rozpuszczona.
Składniki na 12 kulek:
• 1 i 1/2 szklanki ryżu arborio
• 3 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
• 1 cebula
• 2-3 łyżki oliwy
• 3 łyżki startego parmezanu
• sól, pieprz
• 1 jajko + 2 do panierowania
• mąka i bułka tarta do panierowania
• olej do głębokiego smażenia
-garść natki pietruszki drobno posiekanej
Do wypełnienia:
- 200g mozzarelli Galbani
Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę i gdy już jest szklista
wsypujemy ryż. Wszystko mieszamy i chwilę smażymy aż ryż jest cały oblepiony
oliwą i szklisty.
Cały czas mieszając dolewamy po trochu gorącego wywaru a jak się wchłonie
dolewamy następną porcję i tak aż do wyczerpania bulionu (wszystko zajmie ok.
20 minut) Po tym czasie dodajemy starty parmezan, natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Do masy
ryżowej dodać roztrzepane jajko i wszystko wymieszać. Na ręku formować
placuszki z ryżowej masy, na środek dodać kawałek mozzarelli (wielkości orzecha laskowego) i całość
zamknąć w formę kulki.
Przygotowane kule obtoczyć w roztrzepanych jajkach i w bułce tartej. Smażyć w gorącym i głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po wyjęciu
najlepiej odsączyć resztki tłuszczu na papierowym ręczniku.