Ostatnim razem jak je robiłam to mi nie wyszły i w sumie o
nich zapomniałam. Przypomniałam sobie o nich przechodząc w sklepie przed
ciasteczkami na wagę. Postanowiłam zrobić kolejne podejście, miały być zwykłe
paluszki ptysiowe, ale wyciskając pierwszego paluszka przez przypadek zrobiła
mi się taka ładna gwiazdeczka. To niech tak będzie, będą gwiazdeczki sklejone
Nutellą.
Składniki na 2 blachy:
-40 gram masła
-80 gram mąki
-1/2 szklanki mleka
-1 łyżka cukru
-1/4 szklanki wody
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 jajka
Mleko, masło, wodę, sól i cukier zagotować w rondelku. Dodać
mąkę, wymieszać (powinna powstać zlepiona kula która odrywa się od ścianek
podczas mieszania). Odstawić na trochę do ostygnięcia. Następnie dodać jajka i
proszek do pieczenia. Zmiksować wszystko mikserem, powinna powstać lepka masa.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na blachę z
papierem do pieczenia wyciskać paluszki, kuleczki, gwiazdeczki cokolwiek
chcecie.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180oC na 15
minut, po tym czasie zmniejszyć do 150oC i piec przez 10 minut.
Wystudzić. Można zrobić to tak jak ja, czyli przełożyć
nutellą lub tylko posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Pycha!
OdpowiedzUsuńjak ładnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńSmacznie.
OdpowiedzUsuńwygladaj przeslicznie. mam pytanko, czy w srodku gwiazdeczek jest miejsce na ewentualne napelnienie bita? wtedy byly by ptysiowe gwiazdki, a wlasnie prawdziwe ptysie za mna chodza. Lui
OdpowiedzUsuńW środku są puste, więc można je spokojnie nadziewać bitą śmietaną lub konfiturą :)
UsuńAch, jakie urocze! Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Przymierzam się do ptysi od jakiegoś czasu, Twoje wyglądają mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest bardzo dobry i szybki, jeśli się jeszcze nie zdecydowałaś na jakiś inny to polecam abyś zrobiła je z tego :)
UsuńPzdrawiam