piątek, 29 marca 2013
Pascha wielkanocna
Moja pierwsza pascha, mama zawsze mi mówiła że, jej pascha kojarzy się z dzieciństwem. Chciałam spróbować na święta czegoś nowego, a nie zawsze te same mazurki i babki. Czasami chce się nowych rzeczy na stole. Zdecydowanie posmakuje miłośnikom sera białego.
Przepis z tej strony.
Składniki:
-200 g masła
-1 kg sera mielonego
-5 żółtek
-1 szklanka cukru pudru
-2 łyżki żelatyny
-bakalie
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch. Wymieszać z miękkim masłem. Do masy jajecznej dodać ser i dokładnie wymieszać. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej, wody i odstawić.
Do napęczniałej żelatyny dodać 1/2 szklanki gorącej wody i podgrzewać aż się rozpuści.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek masy serowej, wymieszać. W misce połącz masę serową i żelatynę.
Szklaną miskę wyłożyć gazą. Ułożyć na niej trochę bakalii, a następnie przykryć masą serową. Powierzchnię wyrównać i odstawić w zimne miejsce najlepiej na noc.
Stężałą paschę przykryć talerzykiem i odwrócić do góry dnem. Zdjąć miskę i gazę. Ozdabiać bakaliami lub czekoladą.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śliczna pascha.
OdpowiedzUsuńKolorowa i z pewnoscią pyszna:)
Radosnych Świąt!