Nie wiem jak Wy, ale ja staram się wykorzystać jak tylko
mogę sezon na jabłka. Mama robi jabłka w słoikach, ja za to piekę z nimi
ciasta. Ciasto jest bardzo delikatne, miękkie i cienkie, a jabłuszka
podpieczone lekko słodkie. U mnie wszystkim smakowała, dlatego po upieczeniu
jednej zrobiłam kolejną.
Przepis pochodzi z książki „DESERY” Pierre Hermé
Składniki na ciasto (forma o średnicy 25cm):
- 300gram mąki + na podsypywanie przy wałkowaniu
- 10gram proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka mleka
- 125gram cukru
- 150gram masła o temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Dodatkowo
- 1kg obranych pokrojonych w kosteczkę jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła miękkiego
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, w oddzielnej misce
roztrzepać jajko z żółtkami i mlekiem. Dodać do tego cukier, masło, skórkę
otartą z cytryny i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrabiać ręką, aż składniki
się połączą i ciasto będzie gładkie.
Wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie zrobić jabłka,
czyli do pokrojonych jabłek dodać cukier, mąkę, masło i wymieszać łyżką.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek grubości 3-4 mm i
wyłożyć nim formę na tartę. Odkroić ciasto zwisające z formy i uformować z
niego kulkę. Odkrojone ciasto rozwałkować, pokroić na paski szerokości ok 1 cm
i odłożyć.
Nagrzać piekarnik do temperatury 170oC.
Na ciasto wyłożyć jabłka i wyrównać powierzchnię. Na jabłkach
z pasków ciasta układać kratkę.
Wstawić ciasto do piekarnika i piec przez 40 minut, do
zarumienienia.
Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika i podawać na ciepło z
lodami waniliowymi lub na zimno.
Smacznego !
piękna kratka, jeszcze cukier puder i do tego kawka :)
OdpowiedzUsuńoch mnie też by posmakowała taka szarlotka!
OdpowiedzUsuńWygląda super pysznie! I śliczną ma kratkę:)
OdpowiedzUsuń