sobota, 27 maja 2017

Tarta cytrynowa z bezą



Najlepsze w tym cieście jest to, że nie marnują się ani białka, ani żółtka. Ta tarta jest uwielbiana przez moją rodzinę i znajomych. Kruche ciasto, budyń cytrynowy i chrupiąca beza na wierzchu. 

Składniki:
SPÓD:
-180g mąki
-szczypta soli
-100g masła zimnego pokrojonego w drobne kostki
-1 żółtko
-2 łyżki cukru
-2 łyżki zimnej wody

Piekarnik nagrzać do 190*C
Wszystkie składniki zagnieść, masło nie musi być do końca rozpuszczone mogą być widoczne kawałki jego w kuli, to nada ciastu warstw i lekkości. Wstawić do lodówki na 1h.
Po tym czasie rozwałkować, wyłożyć nim formę do tart mocno wysmarowaną wcześniej masłem. Na ciasto ułożyć papier do pieczenia i wypełnić go ryżem/fasolą aby nie urosło i wstawić do piekarnika. Papier do pieczenia z wypełnieniem wyjąć po 15 minutach i piec jeszcze 5 minut (20 minut łącznie). 

BUDYŃ:
-120ml soku z cytryny (jedna duża lub 2 małe)
-60ml soku z pomarańczy może być również z cytryny
-skórka otarta z 1 cytryny
-4 łyżki cukru
-125ml wody
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-100g masła pokrojonego w kostki
-1 jajko
-3 żółtka

Soki, skórkę, wodę, cukier i mąkę ziemniaczaną umieścić w garnuszku i postawić na ogień ciągle mieszając do zgęstnienia. Jak masa będzie już gęsta i klejąca wyłączyć ogień, dodać masło i wymieszać do jego rozpuszczenia. Dodać jajko i energicznie wymieszać następnie dodać żółtka i również szybko wymieszać aby się nie ścięły.

BEZA:
-4 białka
-szczypta soli
-200g cukru drobnego
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać po łyżce cukier aż się skończy, na sam koniec dodać przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

WYKONANIE:
Na spód (może być gorący) wyłożyć budyń (również może być gorący), na budyń bezę i piec w nagrzanym do 180*C piekarniku 20 min.

Najlepiej podawać wystudzone.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz