środa, 21 czerwca 2017

Pudding chia - tęczowy



Instagram jest kopalnią inspiracji i wspaniałych zdjęć. Kiedyś natknęłam się na pudding chia w różnych kolorach i akurat ostatnio naszła mnie ochota zrobić coś takiego ładnego. Oczywiście korzystając z sezonu na truskawki musiałam je uwzględnić. 
Składniki na 1 szklankę:
-8 łyżeczek nasion chia
-garść truskawek
-2 łyżki jogurtu naturalnego (może być mleko zwykłe lub roślinne)
-4 łyżki mleka
-1/2 mango
-1 łyżeczka herbaty matcha lub młodego jęczmienia
-2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)

Ze smakami idę od dołu do góry.

Truskawki zblendować blenderem, odłożyć do innego kubeczka 1 łyżkę musu, a do reszty dosypać 2 łyżeczki nasion chia, wymieszać.
Do 1 odłożonej łyżki musu truskawkowego dolać 2 łyżki jogurtu i wsypać 2 łyżeczki nasion chia i miód, wymieszać.
Do mleka dosypać 1 łyżeczkę matchy/młodego jęczmienia i 2 łyżeczki nasion chia i miód, wymieszać.
Mango zblendować blenderem, dodać 2 łyżeczki nasion chia, wymieszać.

Takie 4 kubeczki umieścić w lodówce na noc. 
Rano należy wymieszać zawartość każdego kubka i przełożyć wszystko do jednego zaczynająć od musu truskawkowego -> truskawki z jogurtem -> matcha -> mango.
Całość ozdobić świeżymi owocami lub granolą.

Smacznego !




2 komentarze: