piątek, 14 lutego 2014
Tort bezowy z mascarpone
Składniki na 2 blaty bezowe:
-5 białek
-300 g cukru pudru
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka soku z cytryny
Nagrzać piekarnik na 180 °C.Przygotować dwie blacyę, wysmarować je masłem i na to położyć papier do pieczenia, masło jest po to aby papier się nie ruszał. Odrysować koło od tortownicy u mnie 24 cm. Białka ubić na sztywną pianę, następnie po łyżce dodawać cukier, piana będzie lśniła. Na sam koniec dodać sok z cytryny i mąkę. Wszystko wymieszać. Masę podzielić na pól i wyłożyć na dwie blachy po równo na przygotowany wcześniej papier do pieczenia i uformować z białek okrąg. Wstawić do piekarnika jedno nad drugim i po 5 minutach zmienić temperaturę na 140 °C. Piec w takiej temperaturze przez 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić, z wierzchu powinna powstać skorupa.
Dodatkowo:
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki 36%
- 3/4 szkl. cukru pudru
- dżem wiśniowy
Śmietankę ubić na sztywno, w oddzielnej misce zmiksować mascarpone z cukrem i do tego dodawać łyżką ubitą śmietankę. Połączyć delikatnie za pomocą szpatułki lub łyżki.
Blat bezowy położyć na paterze przełożyć 1/2 masy mascarpone, na to położyć drugi blat i na wierzch wyłożyć resztę masy. Wierzch ozdobić dżemem wiśniowym. Opcjonalnie można polać jeszcze roztopioną czekoladą.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ależ bosko się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńDziekujeę, tak też smakuje :)
Usuń