Tarta grzechu warta ? Ta zdecydowanie taką jest, Nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych aby ją przygotować. Kilka składników i możemy się cieszyć jej słodkością i super, mega cienkim migdałowym spodem.
Składniki na kruchy spód:
-150g mąki
-50g płatków migdałowych (lekko posiekanych)
-30g cukru pudru
-100g zimnego pokrojonego masła
-1 jajko
-szczypta soli
Wszystkie składniki ugnieść ręką i jak ciasto będzie zbite w kule wsadzić do lodówki na 30 minut.
W tym czasie jak chłodzi się ciasto przygotować wypełnienie czekoladowe.
składniki:
-300g smietanki 36%
-200g czarnej czekolady pokrojonej
Smietankę podgrzać w garnuszku, jak zacznie się gotować wyłączyć gaz. Do gorącej kremówki wsypać czekoladę i dokładnie wymieszać aż wszystko się rozpuści.
Odstawić do wystygnięcia. Taka masa może spędzić nawet noc w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 200ºC.
Przygotować formę, wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.
Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blatem na ok 0,5cm. Wyłożyć formę i ponakłuwać widelcem. Na wierzch wyłożyć papier do pieczenia a na nim położyć fasolę. Wstawić do piekarnika na 30 minut.
Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
Masę czekoladową ubić mikserem.
Ubitą masę wykładać na ostudzony spód.
Najlepiej jak tarta zrobiona jest dzień przed podaniem, aby kruche mogło przejść masą czekoladową.
Smacznego !!!
Wygląda bosko! Mega czekoladowa, mniam!:)
OdpowiedzUsuń