Najlepsza rzecz na świecie, której nigdy, ale to nigdy nie mogę się oprzeć. Ma właściwości które przyciągają ręce aby sięgnąć po jeden kawałek, potem kolejny i już tak leci :) Można zrobić bardziej ciągnący lub mniej, zależy to od tego ile mleka w proszku dodacie. Ja osobiście wolę taki mniej.
Składniki na blaszkę "keksówkę":
-200g masła
-5 łyżek kakao
-1/2szkl. wody
-1 1/2szkl. cukru
-450g mleka w proszku
-200g herbatników
-bakalie (kto chce)
W garnuszku rozpuścić masło z wodą dodać kakao i cukier. Mieszać na małym ogniu do połączenia składników. Wyłączyć gaz i zostawić na chwile w której będziecie kruszyć herbatniki. Masę przelać do miski,(masa musi być ciepła) miksować dodając po łyżce mleka w proszku. Na koniec jak już nie będzie można miksować wsypać herbatniki, bakalie i wymieszać łyżką. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki do czasu ostudzenia.
Smacznego!
Zdecydowanie się zgadzam. Ciężko oderwać się od tego cudu:))
OdpowiedzUsuńTakiego bloku jeszcze nie robiłam, ale bardzo fajnie wygląda pewnie tak samo smakuje.
OdpowiedzUsuńja gdzieś ten biały jeszcze widzialam i musze przyznać, jest bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńSmakowity i piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńpycha:) smak dawnych lat:)
OdpowiedzUsuńten blok zawsze najlepiej wychodzi mojej prababci , jest niezastąpiona w ronieniu takich smakołyków ;)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie bez powodu ten blog nazywa się czekoladowa kraina :)
OdpowiedzUsuń