Delikatne ciasto wprost rozpuszcza się w buzi, połączenie szpinaku i sera jest nieprzypadkowe, ale z mozzarellą mogę śmiało powiedzieć, że pasuje mi najbardziej. Ser pod wpływem pary rozpuszcza się i podczas wgryzania się w pierożek delikatnie się ciągnie. Gotowane na parze smakują o wiele lepiej niż standardowe z wody.
Składniki na 20 pierożków:
Na ciasto:
-1 szklanka mąki pszennej
-1/2 szklanki wrzątku
-2 łyżki oliwy
-szczypta soli
-2 łyżki spiruliny
Mąkę wymieszać z solą i spiruliną, zalać wrzątkiem i wymieszać łyżką. Dodać oliwę i ugnieść. Ciasto przed wałkowaniem wsadzić do lodówki na godzinę.
Na farsz:
-500g szpinaku mrożonego
-100g mozzarelli Galbani
-1łyżeczka soli
-1/2 łyżeczki pieprzu
-2 ząbki czosnku drobno posiekane
Szpinak rozpuścić w garnuszku, dodać przyprawy i na koniec mozzarellę.
Ciasto cienko wałkować, wycinać z niego okręgi i zlepiać pierożki.
Gotować w bambusowym parniku na garnku z wodą przez 8 minut.
Podawać z sosem sojowym.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz