czwartek, 29 września 2016

Paella z owocami morza



W Nowym Jorku jadłam najpyszniejszą paelle z owocami morza, którą chciałam odwzorować w mojej kuchni. Chcąc nie chcąc muszę przyznać, że wyszło mi to całkiem dobrze. Złocisty ryż w sosie winno-pomidorowym z kalmarami, małżami i krewetkami. Całe danie jest bardzo sycące i porcja jest duża. Moi rodzice ją jedli przez 3 dni haha.

Oczywiście nagrałam filmik do tego przepisu więc zapraszam do oglądania. 


Składniki:
-300g ryżu do paelli lub do risotto
-1 duża papryka pokrojona w kosteczkę
-2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę
-1 cebula
-1 łyżka koncentratu pomidorowego
-2 łyżki oleju rzepakowego
-125ml białego wytrawnego wina
-1 litr bulionu warzywnego
-500g mieszanki owoców morza
-sól
-pieprz
Mrożone owoce morza wyjąć z opakowania i przełożyć na talerz z ręcznikiem papierowym.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić cebulę i paprykę na 2-3 minuty, po tym czasie przyprawić solą i pieprzem, dodać pomidora i smażyć przez kolejne 2 minuty.
Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, wino i zostawić wszystko na średnim ogniu na ok. 3 minuty, aż ilość wody zmaleje o połowę. Dodać ryż, zagotować przez 2 minuty i następnie dolać bulion. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 8 minut nie mieszając ryżu.
Dodać owoce morza, zakryć pokrywką lub podwójną folią aluminową i gotować przez kolejne 6 minut. Po tym czasie wyłączyć ogień i pozostawić taką paelle na 2-3 minuty pod przykryciem.
Podawać gorącą z ćwiartką cytryny i świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
Smacznego !




niedziela, 18 września 2016

Batony energetyczne


Większość z nas lubi słodkości (jak nie wszyscy co odwiedzają mojego bloga ;p), ale również większość chciałaby aby można było zjeść coś dobrego bez wyrzutów, że zjada się sam cukier. Dlatego przygotowałam Wam przepis który pokochacie! Bez dodatku cukru i tłuszczu na bazie samych naturalnych składników. Zmiksowane orzechy, które same w sobie mają wystarczającą ilość tłuszczy i suszone owoce z naturalnymi cukrami.

Dla ułatwienia wstawiam filmik z przepisem, który sama nagrałam :) Jeśli się Wam podoba piszcie i jeśli macie jakieś propozycje na kolejne filmiki to też piszcie !


Składniki na 8 batonów:-50g daktyli namoczonych we wrzątku
-40g migdałów
-30g orzechów laskowych
-40g pestek dyni
-40g pestek słonecznika
-70g orzechów ziemnych niesolonych
-20g jagód goji
-30g żurawiny suszonej
-200g płatków owsianych 

-4 łyżki miodu

Daktyle odsączyć po ok. 15 minutach przełożyć do miksera i dodać orzeszki ziemne, zmiksować. Dodać migdały, żurawinę, orzechy laskowe i jeszcze raz zmiksować. 
Przełożyć do miski i dodać wszystkie pozostałe składniki. 
Całość trzeba bardzo dobrze wymieszać, tak aby miód pokrył wszystkie składniki w takiej samej ilości i aby nic nie zostało "suche". Taką masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Ciasto piec w 180st. C przez 15-20 min. 

Po tym czasie należy je całkowicie wystudzić i pokroić w kształt batoników. 
Opcjonalnie można polać czekoladą, od Was zależy na jaką się zdecydujecie: mleczną, gorzką lub białą. Ja wybrałam gorzką 90%. 

Batoniki przechowywać w pudełku plastikowym w lodówce do 5 dni.

Smacznego !!!


poniedziałek, 12 września 2016

Fondant czekoladowy


Jedna z tych rzeczy, na którą samo patrzenie leci ślinka. Nigdy wcześniej nie robiłam, ale przepis jest dziecinnie prosty! DOSŁOWNIE, na moich ostatnich warsztatach kulinarnych robiłam go z dziećmi w wieku 8-10 lat. Jeśli dzieciaki sobie poradziły, to każdy da radę. Czekoladowa rozkosz wypływająca z ciasta podana na ciepło nie ma sobie równych. Przepis jest bardzo efektywny i bardzo mało wymagający. 

Składniki na 4 szt.:
-100 g gorzkiej czekolady
-50 g masła + do posmarowania foremek-2 jajka-4 łyżki cukru-szczypta soli-1 łyżka mąki + do posypania foremek
Piekarnik nagrzać do 200 st.C. 
Cztery foremki żaroodporne wysmarować masłem i obsypać mąką - nadmiar mąki wysypać.
Foremki można postawić na blaszce.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem.

Jajka, cukier i sól zmiksować w misce mikserem lub rózgą, nie za długo tylko do połączenia składników. 
Do masy dodać mąkę i wymieszać, na sam koniec dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem małym strumieniem, starając się w tym czasie mieszać masę. Również wymieszać tylko do połączenia się składników.
Masę przelać do foremek i piec przez 8-9 minut. Boki się zetną lecz środek pozostanie płynny. 


Po wyjęciu odczekac 1-2 minuty, przejechać nożem po brzegach foremek i przełożyć na tależ. 

Podawać od razu po przygotowaniu z lodami, owocami lub cukrem pudrem.
SMACZNEGO !