sobota, 31 stycznia 2015

Sałatka z szynką parmeńską


Fani sałatek będą w niebie. Na dodatek ta sałatka jest bardzo wypełniająca i spokojnie można zjeść ją na lunch, obiad albo kolację. Uwielbiam wszystkie składniki oddzielnie, ale połączone razem smakują o niebo lepiej. 
To jest jedna z moich propozycji na walentynkową kolację <3.
Składniki:
-liście świeżego szpinaku
-ser mozzarella
-2 pomidory
-oliwki
-suszone pomidowy
-miękkie awokado
-granat
-szynka parmeńska
-pestki słonecznika, orzechy pistacji i ziemne (wszystko podprażone na patelni)
-sok z cytryny

Szpinak umyć, przełożyć do miski. Pomidory zalać wrzątkiem i po ok 1-2 minutach wyjąć. Robimy to po to aby można było łatwo zdjąć z nich skórkę. Zdejmujemy skórkę i kroimy. Mozzarelle, suszone pomidory, oliwki i awokado również kroimy na mniejsze kawałki. Awokado skropić delikatnie sokiem z cytryny, aby nie zrobiło się czarne. 
Wszystkie składniki wrzucamy do szpinaku, wierzch obsypujemy granatem, pestkami i orzechami. Można również oblać wszystko oliwą w której znajdują się suszone pomidory lub po prostu oliwą z oliwek. Posolić i popieprzyć do smaku.

Smacznego !



czwartek, 29 stycznia 2015

Granola z pistacjami


Nie potrafię przestać z tymi śniadaniami. Uwielbiam je !!! Dlatego dzisiaj wyszła pyszna granola - znowu z patelni z pistacjami i mieszanką studencką. 
Składniki:
-płatki owsiane
-miód
-mieszanka studencka (bakalie:orzechy, suszone owoce)
-pistacje

Płatki owsiane delikatnie podprażyć na suchej patelni, jak się delikatnie zarumienią dodać 1-2 łyżkę miodu. Wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać do tego mieszankę studencką. Wszystko zalać mlekiem lub dodać do jogurtu i posypać pistacjami.

Smacznego !



sobota, 24 stycznia 2015

Sałatka z krewetkami


Taką sałatkę pokocha chyba każdy. Szczególnie w pogodę jaką mamy za oknami, aż chce się jeść więcej jasnych kolorów. Świeżość wszystkich składników połączonych razem, dało bombę która pobudza wszystkie kubki smakowe. Granat dodatkowo dodaje to "coś" jak się go ugryzie i eksploduje w buzi :).
Składniki:
-roszpunka
-avocado
-mozzarella
-pomidory
-pieczona papryka
-krewetki
-granat
-prażone pestki słonecznika
-prażone orzechy nerkowca
-czosnek
-chipsy z jarmużu 
-czerwone wino
-oliwa z oliwek

Czosnek pokroić na plasterki, podsmażyć na oliwie następnie dodać trochę wina. Obrane krewetki wrzucić na patelnię i delikatnie podsmażyć.
Wszystkie warzywa umyć. Paprykę należy wstawić do piekarnika nagrzanego na 200stopni na ok 10 minut. Skórka zrobi się czarna. Należy ją zeskrobać, wyciąć środek i pokroić w plasterki.
Awokado, pomidor, mozzarelle również pokroić w kosteczkę. 
Wszystko ze sobą wymieszać, na wierzch położyć chipsy z jarmużu, krewetki i posypać pestkami, orzechami i granatem.
Gotowe i jakie smaczne!

Smacznego !




piątek, 23 stycznia 2015

Chipsy z jarmużu




Jarmuż -  odmiana botaniczna kapusty warzywnej. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Jest to jedna z najstarszych odmian użytkowych tego gatunku. W starożytności uprawiana była jako roślina ozdobna i jadalna. Znana jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych. ~ Wikipedia 
Często na instagramie spotykałam się ze zdjęciami chipsów z jarmużu, strasznie byłam tego ciekawa, ale jakoś nie szukałam go w sklepach. Wczoraj robiłam zakupy w biedronce i jakoś się na niego natknęłam, więc wrzuciłam do koszyka "na spróbowanie". Muszę przyznać, że jest to mój smak. Idealnie smakuje jako przekąska, ale także dobrze potrafi wpasować się do sałatki.
Składniki:
-jarmuż
-oliwa z oliwek
-sól
-pieprz

Umyć jarmuż, blachę delikatnie oblać oliwą z oliwek i rozsmarować ręką lub pędzelkiem po całości. Ułożyć warzywo na oliwie, posypać solą i pieprzem. 
Piec 4-5 minut w 170ºC.

Smacznego !

wtorek, 13 stycznia 2015

Zdrowe śniadanie

Kocham śniadania, tylko nie zawsze je jem, ale jak jem to juz na wypasie. Od jakiegoś czasu masło orzechowe, ktore robie sama jest u mnie cały czas. Daje tyle energii i jest smaaaaczne ! 
Niedawno też strasznie polubiłam twarożek z rożnymi dodatkami, np. Selerem, oliwkami i prażonymi pestkami słonecznika - polecam! 
Ale jednak owoce grają u mnie największą rolę,


Sok z pomarańczy, grejpfruta, jabłka i imbiru:


Sok z buraczków, jabłka, marchewki i ananasa: