sobota, 28 grudnia 2013

Koktajl buraczany


Po świątecznym obżarstwie czas trochę przeczyścić organizm z tego całego jedzenia. Jestem pewna, że większość z Was pewnie zaszalała z ilością posiłków. Dlatego proponuję jednodniowe oczyszczenie, ja sobie takie zrobiłam i czuję się cudownie. Na czym to polega? Przez jeden dzień zaciskacie zęby i pijecie tylko soki lub koktajle własnoręcznie wyciskane. Jeden dzień to nie jest tak długo, DACIE RADĘ !!
Składniki:
-buraki
-marchewki
-jabłka
-pomarańcze 
-sok z naturalnych owoców (ja użyłam tego z owoców goji)

Wszystkie owoce i warzywa obrać jak macie sokowirówkę to do sokowirówki jak nie to zmiksować w mikserze z odrobiną wody. Na koniec wlać 2 łyżki soku.

Najlepiej przygotować sobie za jednym razem na cały dzień.

Trzymam kciuki za tych co odważą się spróbować !! :*




poniedziałek, 23 grudnia 2013

Domek z piernika

Kochani chciałabym życzyć Wam wszystkim radosnych i smacznych świąt, miłej rodzinnej atmosfery i dużo prezentów. Dziękuję za to że jesteście ze mną :*.

Domek z piernika piekłam już po raz 2, wyszedł całkiem, całkiem :). Za rok będzie lepszy !!!



sobota, 21 grudnia 2013

Kruche babeczki z nadzieniem



Wszędzie pełno pierniczków, dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na kruche babeczki z nadzieniem. Ja użyłam dżemu jako nadzienie, ale można je oczywiście zastąpić marmoladą, karmelem. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na zagniecenie ciasta kruchego, można kupić gotowe.
Składniki na 12 sztuk:
-100g mąki
-50g masła-szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść w kulę, aż nie będzie grudek ani kawałków masła. Wsadzić do lodówki na 30 minut.
Dodatkowo:
-dżem/marmolada


Nastawić piekarnik na 180 stopni C.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wycinać koła za pomocą szklanki. Formę do muffinek wysmarować masłem i do każdej wkładać po krążku ciasta, dociskając delikatnie palcami do dna. Na to wyłożyć łyżeczkę dżemu i na wierzch wyciętą gwiazdkę. 
Piec 20 minut.
Ostudzić na kratce i przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Smacznego!


niedziela, 15 grudnia 2013

Pierniczki świąteczne


Czekoladowe pierniczki, które smakują cudownie. Po upieczeniu są twarde, ale już następnego dnia miękną. Idealne do ozdabiania, więc polecam jak najbardziej rodzicom, którzy chcą razem poozdabiać z dziećmi. Ja ozdabiając je, poczułam się jak taka dziewczynka 5-letnia. Dlaczego ? Moja mama przyszła do kuchni i zaczęła mi pomagać w ozdabianiu :) Takie małe rzeczy a jak cieszą i jeszcze jej: "o jejku zobacz jakie śliczne mi powychodziły!", momenty bezcenne. Kocham święta i świąteczne wypieki !!!
Moje foremki na ciastka kupiłam w Empiku za 19.90zł.
Składniki na kilka blach:
-3 i 1/3 szkl. mąki
-1/2 szkl. kakao
-3/4 szkl. cukru pudru
-3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
-2 i 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
-1/3 łyżeczki soli
-skórka otarta z 1 pomarańczy
-180 g masła
-1 jajko
-3/4 szkl. miodu
-55 g gorzkiej czekolady

Suche składniki przesiać przez sitko i wymieszać w misce.
W garnuszku umieścić masło, miód i czekoladę. Podgrzać tak aby wszystkie składniki się rozpuściły, mieszać. Odstawić do przestudzenia. 
Do suchych składników dodać jajko, lekko ciepłą masę czekoladową i skórkę z pomarańczy. Całość ugnieść w kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. 
Po tym czasie wyjąć 1/3 masy, rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wycinać wzorki foremkami.
Ułożyć w 1cm odstępach na blaszce z papierem do pieczenia i piec w 180 °C przez 10-12 minut.
Postępować tak samo z resztą ciasta.

Pierniczki studzić na kratce.

Lukier królewski:
-2 białka
-350 g cukru pudru
-2 łyżeczki soku z cytryny

Białka lekko roztrzepać, dodać sok z cytryny i stopniowo cukier, miksując masę mikserem. 
Lukier powinien być gęsty i biały. Można na tym etapie porozdzielać do oddzielnych miseczek i barwić barwnikami. Przełożyć do rękawa cukierniczego (ja sama robiłam z papieru do pieczenia) i ozdabiać.

Miłej zabawy i smacznego !!




Tyle wyszło wszystkich :)


poniedziałek, 9 grudnia 2013

Piernik świąteczny


Ciasto obowiązkowe podczas świąt. Sam zapach podczas pieczenia sprawia, że atmosfera staje się taka inna, rodzinna. Piernik w smaku jest bardzo delikatny i piernikowy. Przepis ten znalazłam kiedyś w zeszycie mamy, więc mogę powiedzieć, że jest sprawdzony i bardzo smaczny.
Składniki:
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 niepełne szklanki mąki
- 4 jajka
- 1/2 masła (100 g)
- opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
- 1 łyżka kakao (ja dałam pół szklanki i odjęłam pół szklanki mąki)
- 1 łyżeczka cynamonu
- można dać bakalie, czekoladę połamaną lub to i to

Miód, masło, cukier i przyprawę do piernika zagotować w garnuszku i ostudzić. Mąkę przesiać z sodą i kakaem. Do ochłodzonej masy dodać żółtka, mleko, mąkę i bakalie (jeśli ktoś daje), ciągle mieszając. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do reszty masy. Wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w 170 °C przez ok. 1 godzinę, do suchego patyczka.

Smacznego !


piątek, 6 grudnia 2013

Czekolada z dodatkami



Moje zdanie co do tego, że własnoręcznie zrobiony prezent jest 100 razy lepszy niż ten kupiony się nie zmieniło. Dlatego ja w tym roku moim rodzicom przygotowałam takie małe paczuszki z okazji mikołajek. Sama za to dostałam $$$ bo jak to mama powiedziała: "Mikołajek nie wiedział co dać takiej dużej nastolatce" hehe. Nie narzekam z tego powodu :) 
Całość nie zajmie więcej niż 30 minut.
Składniki:
-czekolada
-orzechy: pistacje, nerkowce, migdały, włoskie, ziemne
-suszone owoce

Przygotować blachę z wyłożonym papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać na blachę, ozdobić orzechami, suszonymi owocami (możecie oczywiście czymś innym). Wstawić do lodówki na 20 minut.

Po tym czasie wyjąć pokroić nożem na mniejsze kawałki i ładnie zapakować lub wyłożyć na talerzyk.

Smacznego !


wtorek, 3 grudnia 2013

Ciasteczka kruche z nadzieniem


Najcudowniejszy okres roku już nadszedł. Czas w którym można piec wszelkiego rodzaju ciasta, ciasteczka, pierniczki itd. Podczas tego miesiąca postaram się dodawać częściej przepisy ze względu na osoby które w ciągu roku nie udzielają się za często w kuchni będą chciały/musiały pomagać. Aby pieczenie było dla wszystkich tak przyjemne jak dla mnie będzie świątecznie i ciekawie :). 
Dzisiaj pierwszy "świąteczny" przepis. Gwiazdki jakoś zawsze przypominają mi zimę, święta i to właśnie dlatego powstały takie ciasteczka. Zwykłe kruche ciasto w którego środku znajduje się dżem. Bardzooo proste, wiec bez obawy!. 
Składniki na blachę ciasteczek:
-100g mąki
-50g masła-szczypta soli-3-4 łyżki zimnej wody-cukier do posypania

Wszystkie składniki zagnieść w kulę, aż nie będzie grudek ani kawałków masła. Wsadzić do lodówki na 30 minut.

Dodatkowo:
-jajko
-dżem/marmolada

Nagrzać piekarnik do 180°C.Po tym czasie wyjąć ciasto rozwałkować cienko na blacie oprószonym mąką. Wycinać szklanką koła.
Jajko roztrzepać w miseczce.
Wziąć jedno koło, wyłożyć na nie 1/3 łyżeczki dżemu. Drugie kolo wysmarować jajkiem i przykryć wysmarowaną stroną na pierwsze koło z dżemem. Zlepić boki paluszkami tak aby się za bardzo nie rozlepiło w czasie pieczenia.Z tego zlepionego koła wyciąć foremką w kształcie gwiazdki* nasze ostateczne ciasteczko.
Postępować tak z każdym kolejnym.
*nie musi to być koniecznie kształt gwiazdki, może być każdy inny
Wyłożyć gotowe ciasteczka na blaszce z papierem do pieczenia. Każde wysmarować jajkiem i posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut, do zarumienienia. Dżem pewnie będzie trochę wypływał, ale nie ma się co martwić.
Wyjąć, ostudzić i jeść.
Smacznego !!




niedziela, 1 grudnia 2013

Gorąca czekolada


Dopadł nas w końcu grudzień. Z każdym dniem robi się ciemniej i zimniej, ale CO RAZ BLIŻEJ ŚWIĘTA !!!! Aaaaa... wiem, że nie jestem jedyną osobą która jest podekscytowana z tego powodu :). Dlatego pierwszy dzień tego miesiąca trzeba uczcić PRAWDZIWĄ gorącą czekoladą. Nie z proszku, tylko z czekolady. Nawet nagrałam taki krótki filmik :))
Składniki na 1 kubek:
-200ml mleka
-50g czekolady mlecznej
-3 pianki marshmallow pocięte na małe kawałki (nożyczkami najłatwiej)
-sos czekoladowy
-bita śmietana (opcjonalnie)
Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać czekoladę i wymieszać. Przelać do kubeczka, można wycisnąć bitą śmietankę. Posypać piankami i wiórkami czekoladowymi, polać sosem czekoladowym.
Teraz wystarczy położyć się pod kocem odpalić dobry film lub wziąć jakąś książkę i odpoczywać !


Smacznego !!!