poniedziałek, 25 lutego 2013

Sernik


Pierwszy raz w życiu tyle osób dzwoniło do mnie po ten przepis na sernik po jego spróbowaniu. Jest bardzo delikatny, miękki i rozpływa się w ustach. Sernik robiłam bez spodu i wyszło to na dobre.
Składniki na średnią blachę:
-1 kg sera twarogowego (ja użyłam tego firmy Łowicz)
-6 jajek
-125g masła
-1 szklanka cukru pudru
-1 łyżka mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Masło zmiksować z cukrem na gładką, puszystą masę. Łyżkami dodawać ser cały czas miksując. Jajka wbijać po kolei, za każdym razem miksując po dodaniu. Dodać mąki i ekstrakt.

Całość przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170C przez ok 1 godzinę (ja piekłam przez 1 godzinę 20 minut). Po wyłączeniu zostawić w uchylonym piekarniku aby się wystudził.

Smacznego ! :)



niedziela, 24 lutego 2013

Tort czekoladowy


Po pierwsze, najlepszy tort czekoladowy jaki można sobie wyobrazić, zważając na to że po 3 daniowym obiedzie został zjedzony w całości co nigdy wcześniej się nie zdarzyło. Każdy skusił sie na dwa kawałki !!! I oczywiście aparat sie rozładował i nie mam zdjęć jak wyglada w środku :(
Po drugie, to ciasto jest bardziej czekoladowe od czekolady jeśli można tak powiedzieć. Nie jest to bardzo pracochłonne ciasto, chyba wymaga tyle samo zachodu co inne torty.
Po trzecie, w tym torcie jest 6 tabliczek czekolady !
Składniki na tortownicę 23 cm:
-200g pokrojonej gorzkiej czekolady
-250g masła
-1 szklanka mąki
-1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 1/2 szklanki cukru pudru
-1/2 szklanki kakao
-3 jajka
-3/4 szklanki maślanki

Nagrzać piekarnik do 180C i przygotować tortownicę - wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Czekoladę i masło rozpuścić w rondelku i odstawić na bok.
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao wymieszać w miesce. Maślankę i jaja ubić w oddzielnej misce. Do miski z mąką dodać masę jajeczną i czekoladową, wszystko dokładnie zmiksować.
Całość przelać do formy i wstawić do piekarnika na 1 godzinę 20 minut, do suchego patyczka.

Ganache:
-300g gorzkiej czekolady
-250 ml śmietany kremówki 30%

Czekoladę i śmietankę umieścić w rondelku i podgrzewać aż do uzyskania gęstej konsystencj. Zdjąć z gazu i odstawić do lodówki na 30 minut aż stężeje.

Dodatkowo:
-dżem wiśniowy

Wykonanie:
Ciasto wystudzić i przekroić na pół. 1/3 masy ganache wysmarować na jeden blat ciasta, na to wyłożyć dżem. Nakryć drugą połówką ciasta. Resztę ganache wysmarować na wierzch i boki tortu. 
Do ozdoby użyłam wiórków czekoladowych które zrobiłam sama. 

Smacznego !



sobota, 23 lutego 2013

Galaretka z owocami

W końcu po wielu latach przekonałam się znowu do galaretki, przez ostatnie 10 lat nikt nie był mnie w stanie zmusić do jej zjedzenia. Ostatnio jakoś sama zdecydowałam się jej spróbować jeszcze raz i nie żałuję tego.
Dzisiaj sobie zrobiłam galaretkę z zamrożonymi owocami. 
Polecam jako deser po obiedzie :).






























Lato wróć !!!

piątek, 22 lutego 2013

Owsianka z amarantusem



Moje ulubione śniadanie. Płatki owsiane zalane wrzątkiem z jogurtem lub mlekiem, suszonymi owocami, orzechami i amarantusem. Zdrowa i pyszna.
Składniki:
-płatki owsiane
-jogurt/mleko/kefir/maślanka
-orzechy
-suszone owoce
-amarantus
-miód

Płatki owsiane zalać wrzątkiem w miseczce i zakryć talerzykiem, po 5 minutach dodać do tego resztę składników, wierzch polać miodem i jeść. 
Smacznego !

środa, 13 lutego 2013

Pavlova Szwarcwaldzka


Ponieważ ściany serca są grube..., nie, nie będziemy uczyć sie biologii :) jednak już jutro dzień zakochanych i niektóre serduszka nie będą jutro samotne, inne jednak nie będą miały wyjścia. Nie ma potrzeby się nad tym zastanawiać, wszystkie emocje najlepiej wykorzystać w kuchni - piekąc.
Pavlova, królowa wsród bez, poraz pierwszy pieczona i spożywana przeze mnie. Jestem zachwycona, kubki smakowe oszalały. Chrupiąca z wierzchu i gumiasta w środku z koroną ze śmietany  - niebo.
Przepis z mojewypieki.com (lekko zmieniony)
Składniki:
-6 białek
-350g cukru pudru
-1 łyżeczka soku z cytryny
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Nagrzać piekarnik na 180 °C.
Przygotować blachę, wysmarować ją masłem i na to położyć papier do pieczenia, masło jest po to aby papier się nie ruszał. Odrysować koło od tortownicy u mnie 24 cm.
Białka ubić na sztywną pisnę, następnie po łyżce dodawać cukier, piana będzie lśniła. Na sam koniec dodać sok z cytryny i mąkę. Wszystko wymieszać.
Masę wyłożyć na przygotowany wcześniej papier do pieczenia.
Wstawić do piekarnika i po 5 minutach zmienić temperaturę na 140 °C. Piec w takiej temperaturze przez 90 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić w nim bezę, z wierzchu powinna być twarda. Jeśli Wam opadnie nie ma się czym przejmować, taki jest jej urok, nie będzie tego widać.

Dodatkowo:
-500ml śmietanki 30%
-3 łyżki cukru pudru
-słoik dżemu wiśniowego

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i na koniec dodać cukier i zmiksować.

Bezę przełożyć na paterę, na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę i na to 1/3 słoiczka dżemu. Resztę dżemu dodawać już na talerzyk z pokrojoną Pavlovą, ponieważ taki ciężar może ją mocniej załamać.

Pavlovą przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego !




poniedziałek, 11 lutego 2013

Pancakes - wydanie walentynkowe ♥



Jak obiecałam, nadrabiam zaległości :). Dzisiaj pokażę Wam jak efektownie zacząć Walentynowy dzień, oczywiście mówię o śniadaniu do łóżka (dla tych co swoje walentynki mają w domu), jeśli nie jecie śniadań możecie zapakować je w pojemniczek i zabrać ze sobą i się z tym KIMŚ nimi podzielić.
Składniki na 12 małych pancakes’ów:
-1/3 szklanki mąki
-2 łyżki mąki kukurydzianej (można dać zwykłą pszenną)
-1 jajko
-1/2 torebki cukru wanilinowego
-3 łyżki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajko ubić, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Wylewać małe placuszki, przewracać jak zaczną pojawiać się bąbelki. Z usmażonych pancakes’ów wykrawać foremką do ciastek w kształcie serduszka małe serduszka (resztki zjadać:)). Podawać z dżemem/nutellą/syropem klonowym/miodem/czekoladą/cukrem pudrem lub czym tylko chcecie.
Smacznego !! 


niedziela, 10 lutego 2013

Czekoladki z nadzieniem "pijana wiśnia"



Walentynki mną zawładnęły, wszystko co teraz robię jest w kształcie serduszek! Czekoladki... idealny afrodyzjak zwłaszcza podczas walentynek niezbędny. Super proste i nie ma możliwości aby nie wyszły :)
Składniki:
-czekolada (czarna lub mleczna)
-dżem
-alkohol

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostatnio dowiedziałam się bardzo ciekawej rzeczy na temat kąpieli wodnej. Nie można dopuścić aby woda pod miseczką zaczęła się gotować, bo to sprawi że czekolada zacznie się podpiekać. Przygotować foremki w kształcie serduszek, poczekać chwilę aż czekolada trochę zgęstnieje i wysmarować dno i boki foremek. Czekolada nie może być wysmarowana za cienko, ponieważ połamie się przy wyjmowaniu. Wsadzić do lodówki na 15-20 minut. 

Kilka łyżek dżemu wymieszać z 1-2 łyżkami alkoholu. 

Wyjąć z lodówki foremki i wypełnić je dżemem, ponownie rozpuścić resztki czekolady w kąpieli wodnej i zalać wierzch foremek. Wsadzić do lodówki na 15-20 minut. 

Czekoladki delikatnie wypychać z silikonowej formy, tak aby się nie połamały.

I gotowe !


czwartek, 7 lutego 2013

Walentynkowe torebki z herbatą DIY



Walentynki zbliżają się już wielkimi krokami, ze względu, że nie popisałam się z przepisami na 
tłusty czwartek chcę przygotować więcej postów na święto zakochanych. Uwielbiam robić takie ręczne, śliczne rzeczy. Ten malutki podarunek strasznie mi się podoba i nie jest zobowiązujący. 
Koszt ? Hmm... nie wiem czy trzeba coś wydać, chyba każdy ma wszystkie potrzebne rzeczy w domu :)
Zaczynamy ♥♥♥
Co potrzebujemy :







1. Zginamy papilotkę na pół i staramy się wyprostować harmonijkę.
2. Odcinamy boki.
3-4. Nitką z igłą zszywamy boki starając się aby szew był blisko siebie, ponieważ nie chcemy aby herbatka się wysypywała ze środka.
5. Do zszytej torebeczki wsypujemy herbatę.
6. Zaginamy oba boki i następnie zawijamy górną część, bierzemy sznurek, związujemy na końcu i przykładamy do zgiętej torebki. Zszywaczem zszywamy górę tak aby zgięcia i końcówka sznurka była na stronie tylnej.







































                                                                   Serduszka


Z kartek wycinamy serduszka, smarujemy klejem i obsypujemy brokatem. Na odwrocie piszemy (oczywiście to są tylko moje propozycje) :

  •  I love You
  • Kocham Cię
  • Be Mine
  • Kiss Me
  • Lubię Cię
Stronę z napisem u dołu smarujemy małą ilością kleju i przylepiamy drugi koniec sznurka.

G♥t♥we !

Teraz tylko pakujemy i dajemy jako drobny prezencik :)







środa, 6 lutego 2013

Churros



Hiszpański wypiek, smażony na głębokim oleju. Chrupiące, posypane cukrem pudrem idealne na tłusty czwartek. Przygotowanie ciasta jest błyskawiczne, ale wyciskanie go już nie sprawia tyle przyjemności. 
Składniki:
-500 gram mąki
-500 gram wody
-3 łyżki oliwy z oliwek
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka soli
-1 litr oliwy do smażenia

Mąkę przesiać do miski. Do garnuszka wlać wodę dodać proszek do pieczenia, sól i wymieszać, następnie dodać 3 łyżki oliwy i wymieszać. Całość zagotować, zdjąć z ognia i wylać na mąkę. Wszystko mieszać łyżką drewnianą aż powstanie kula z ciasta. Przełożyć do rękawa cukierniczego (najlepiej plastikowego) z nakładką w kształcie gwiazdeczki.
Olej nagrzać i na rozgrzany wyciskać paski o długości ok 12cm. Smażyć ok 6-7 minut. 

Dodatkowo:
-cukier puder

Wszystkie obsypać cukrem pudrem.
Można maczać dodatkowo w czekoladzie, dżemie, nutelli lub czym innym słodkim.

Smacznego tłustego czwartku!!