niedziela, 30 września 2012

Jogurtowe chocolate chip cookies


Naszła mnie ochota upiec ciasteczka, szybkie, proste i smaczne. Znalazłam ten przepis i długo się nie zastanawiałam, co tu szukać więcej jak ten jest idealny :).

Składniki na 3 blachy:
-3/4 jogurtu naturalnego
-115 gram masła
-2 szklanki mąki
-1/2 łyżeczki sody
-1/2 łyżeczki soli
-3/4 szklanki kakao
-1 i 1/2 szklanki cukru pudru
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-2 czekolady pokrojone w kosteczkę

Mąkę wymieszać z sodą i solą.
Masło rozpuścić w rondelku, przelać ciepłe do miski, dodać kakao i zmiksować na gładką masę. Dodać cukier, ekstrakt, jogurt i dalej miksować. Mąkę dodawać stopniowo, cały czas miksując. Na koniec wsypać czekoladę i wymieszać już łyżką. Masa ma być lepka, wiec do wykładania ciasteczek trzeba użyć dwóch łyżek. wykładać w 2 cm odstępach.
Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180°C przez 10 minut.
Ja robiłam to w taki sposób, miałam odcięte dwa kawałki papieru do pieczenia, gdy jedna tura była gotowa zdejmowałam ciastka z papierem i odkładałam na kratkę, a drugi papier kładłam na blachę i na to wykładałam ciasteczka łyżką do lodów.

Smacznego!

piątek, 28 września 2012

Mini Oreo cheesecake



Znalazłam zdjęcie takich serniczków na pinterescie i się w nich zakochałam. Czasami tak mam jak coś zobaczę to muszę koniecznie to upiec. W tym wypadku właśnie tak było. Te serniczki pokochało wiele osób, ponieważ na wakacje pracowałam w Anglii w kawiarence i raz je upiekłam. Nie skończyło się na tym jednym razie, cena za jeden serniczek była całkiem mocno wygórowana, ale to nie zmienia faktu, że codziennie sprzedawały się wszystkie.


Składniki na 12 mini serniczków:
- 24 ciasteczka Oreo (mogą być to jakiekolwiek ciasteczka)
- 500 gram zmielonego twarogu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, na dno każdej położyć jedno ciasteczko. Resztę ciasteczek (12) pokruszyć w reklamówce na drobno i do każdej papilotki wsypać ok. łyżkę i lekko powgniatać, aby całe dno było zakryte.
Twaróg, mąkę, cukier, ekstrakt i jajko wymieszać w misce. Ponakładać masę na ciasteczka do samego czubka papilotek.
Włożyć do piekarnika I OD RAZU ZMNIEJSZYĆ TEMPERATURĘ DO 130°C, piec 25 minut.
Ostudzić nasze serniczki i dopiero wtedy obierać je z papilotek :).
PS. Najlepiej piec je w formach silikonowych.

Smacznego !





wtorek, 25 września 2012

Ciasteczka maślane


Wypróbowałam już chyba z 10 przepisów na ciasteczka maślane, te wygrały. Mam jednego wiernego fana tych ciastek, który nigdy nimi nie pogardzi. Zrobienie ich jest całkiem szybkie, ale bałagan po nich pozostaje.

Składniki na 3 blachy:
- 225 gram masła miękkiego
- 135 gram cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 295 gram mąki
- 1/4 łyżeczka soli

Dodatkowo:
- 1 białko
- cukier
- 100 gram płatków migdałowych

Wszystkie składniki bez tych "dodatkowych" zagnieść, ciasto będzie bardzo, bardzo lepkie. Takie ma być. Blat wysypać bardzo obficie mąką i rozwałkować ciasto na ok. 0,5cm. Wykrawać ciasteczka, kłaść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować białkiem i obsypywać cukrem wymieszanym z migdałami.
Piec w 180 °C przez 15 minut.

Smacznego !




poniedziałek, 24 września 2012

Brownie czekoladowe


Najlepsze czekoladowe brownie na Świecie! To jest podstawowe brownie do którego możecie dodawać co tylo zapragniecie. Tak delikatne, że aż rozpływa się w ustach. Moja kochana siostra była tak zachłanna, że odstąpiła tylko jeden kawałek a reszte wzięła sobie. To musi o czymś świadczyć :)


Składniki:
- 200 gram gorzkiej czekolady conajmniej 70%
- 225 gram masła
- 3 jajka
- 1 kubek cukru
- 1 kubek mąki



Piekarnik nastawić na 180°C.
Połamaną czekoladę i pokrojone masło rozpuścić w rondelku na średnim ogniu, nie zagotowywać.
Odstawić na bok i w tym czasie roztrzepać całe jajka z cukrem. Dodać do masy czekoladowej (nie musi być wystudzona) i wymieszać, dodać mąkę i rownież dokładnie wymieszać.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Przelać ciasto i wyrównać w miarę możliwości. 
Wstawić do piekarnika na 20 minut. 
Po tym czasie wyjąć, ostudzić i jeść.
Smacznego !


Biszkopciki ladyfingers



Biszkopty miękkie w środku z chrupiącą cukrową skorupką. Wymagają jednak sprawności w robieniu, ponieważ wszystko jest na bazie białek, które nie mogą czekać bo opadną.

Przed rozpoczęciem przygotować wszystkie składniki aby nasza praca była sprawna :)


Składniki na ok.40 sztuk:


- 3 jajka - żółtka oddzielnie, białka oddzielnie
- 80 gram cukru pudru + na posypywanie
- 75 gram mąki pszennej PRZESIANEJ

Białka ubić na sztywną piane(jeśli ubijamy mikserem najlepiej zacząć od najmniejszego „biegu” i miksować po ściankach miski) , dodawać stopniowo cukier puder. Dodać żółtka i wymieszać. Dodać mąkę przesiewając przez sitko i wymieszać drewnianą łyżką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub piec na blaszce teflonowej. Masę włożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciskać paseczki o długości ok. 7 cm w odstępach 2cm. Oprószyć cukrem pudrem i odstawić na ok. 5 minut (do czasu aż cukier puder wsiąknie), ponownie oprószyć i wsadzić do piekarnika na najwyższy poziom, piec w 150º C przez ok. 20 minut, do zarumienienia.
Ostudzić na blaszce i posypać cukrem pudrem.
Smacznego !


niedziela, 23 września 2012

Oreo muffins


Ciasteczka Oreo każdy zna, nie każdy je lubi. Ja osobiście za nimi nie przepadam, ale za to uwielbiam je jeść "w" czymś. Dlatego powstał ten przepis, który nie jest trudny i każdy może go wypróbować.

Składniki na 12 sztuk:

Mokre:
- 1 jajko
- ¾ szklanki mleka
- 2/3 szklanki oleju

 Suche:
- 1 i ½ szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- kawa milka - biała czekolada z karmelem ok. 4 łyżek (można pominąć)


Dodatkowo:
- 26 ciasteczek Oreo
- 250 ml śmietanki kremówki 36 % schłodzonej

Składniki mokre wymieszać w oddzielnej misce, suche w oddzielnej. Połączyć wszystko razem mieszając. Pokruszyć 14 ciasteczek i wsypać do masy. Piec 20 minut w 180 °C.
Po ostudzeniu ubić śmietankę (ja już cukru nie dawałam), przełożyć do rękwawa cukierniczego i ozdabiać. Na sam wierzch kłaść po jednym ciasteczku.
Ps. Trochę trudno je jeść, polecam podawać na talerzyku z łyżeczką :)

Smacznego !